Palestijnen koelen hun woede op een portret van de kroonprins van Abu Dhabi in Jeruzalem.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Oman en Egypte juichen akkoord Israël en Emiraten toe, Turkije en Iran zijn boos

De beslissing van Israël en de Verenigde Arabische Emiraten om diplomatieke relaties aan te knopen, leidt tot erg verdeelde reacties in de regio. Oman en Egypte zijn net als de VS en de EU tevreden, Turkije en Iran reageren boos, net als de Palestijnen. Turkije dreigt ermee om de betrekkingen met de Emiraten te bevriezen.

Het sultanaat Oman aan de Indische Oceaan en de Straat van Hormuz reageert opgetogen over het akkoord dat Israël en de Verenigde Arabische Emiraten gisteren hebben aangekondigd. Oman grenst aan de VAE en voert een erg neutrale koers in het Nabije Oosten. Het heeft zowel goede contacten met het Westen als met Israël en Iran. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankt intussen Oman, maar ook Egypte en het Golfstaatje Bahrein voor steun aan het akkoord. Egypte verbaast niet, dat land heeft al decennia lang normale relaties met Israël. Bahrein is anders: het kleine staatje is erg afhankelijk van grote buur Saudi-Arabië en die heeft nog niet gereageerd. De Israëlische media speculeren dat nu ook Soedan het akkoord zou toejuichen. Dat verhoogt de kans dat Oman, Bahrein, Soedan en mogelijk andere Arabische staten snel relaties met Israël gaan aanknopen.

Voor Saudi-Arabië ligt dat wat complexer. Het land onderhoudt net als de VAE al lang nauwe relaties met Israël, maar dat openlijk doen, houdt risico's in. De Saudische koning Salman en zijn voorgangers ontlenen veel van hun gezag aan hun rol als "beschermer van de heilige plaatsen (Mekka en Medina)". Openlijk in de armen van Israël vallen zonder dat er een regeling met de Palestijnen is over de status van dat derde belangrijke heiligdom voor moslims -de Haram al-Sharif (Tempelberg voor de joden) met de Rotskoepelmoskee en de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem- zou dat prestige van de Saudi's kunnen ondermijnen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Turkije overweegt breuk met de VAE

Wie zeker niet tevreden is, is de Turkse president Tayyip Erdogan. Hij overweegt zelfs om de relaties met de Verenigde Arabische Emiraten volledig te verbreken en zijn ambassadeur terug te roepen. Turkije en de VAE zijn al rivalen in de Golf, in Syrië en in Libië. 

De geschiedenis en het geweten van de volkeren van de regio zullen dit hypocriete gedrag (van de VAE) nooit vergeven

Mededeling van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken

Het vreemde daarbij is dat Turkije net wel diplomatieke relaties met Israël onderhoudt en dat al decennialang voor gelijk welk Arabisch land. Dat was weliswaar voor de tijd van president Erdogan en de relaties met Israël zijn de voorbije jaren fors bekoeld.

Het sjiitische regime in Iran sprak gisteren over "een schande" en "verraad van de Palestijnen". Teheran verwijt de Verenigde Staten dat die de deal tussen Israël en de VAE bemiddeld hebben en spreekt over een "theatershow". De huidige Amerikaanse regering begrijpt de politieke realiteit in de regio niet en denkt dat ze het lot van Palestina kan bepalen, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif vandaag. Tussen de woede door, biedt het akkoord van gisteren Iran wel de mogelijkheid om de ergernis in de regio te galvaniseren en de publieke opinie in de Arabische wereld tegen rivalen Saudi-Arabië, de VAE en de andere monarchieën aan de Golf te keren.

"Verraad" en "onbegrip" bij de Palestijnen

De reactie bij veel Palestijnen is er een van woede en ongeloof. De Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas heeft het akkoord gisteren sterk afgewezen. De radicale moslimgroep Hamas die de Gazastrook controleert, spreekt over "verraad" en zegt dat de VAE de Palestijnen "een mes in de rug gestoken heeft". 

De Palestijnen voelen zich in de steek gelaten en vrezen dat hun heiligdommen in Jeruzalem met de al-Aqsa voorop opgeofferd worden aan grotere strategische belangen in de Perzische Golf. Ze worden daarin gesterkt door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die gisteren verklaarde dat zijn plan om de Jordaanvallei en een groot deel van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever te annexeren bij Israël enkel "uitgesteld en niet afgesteld is". 

Meest gelezen