FOTOGRAAF HANS COOLS

Ook Mol-Gompel wil Veerkrachtig dorp worden: “Ontmoeting is voor ons heel belangrijk”

In september start Mol-Gompel met het project Veerkrachtige dorpen. Via die weg wil de provincie Antwerpen nadenken over hoe je kleine dorpen leefbaarder kunt maken. Het project is ondertussen al uitgerold in verschillende dorpen in de provincie. “Hier in Gompel willen we vooral inzetten op ontmoetingsplekken voor onze inwoners”, klinkt het.

Met het project 'Veerkrachtige dorpen' wil de provincie Antwerpen meer leven blazen in een aantal kleinere dorpen. Door de tijd zijn er bijvoorbeeld geen voedingswinkels meer of zijn de plekken om elkaar te ontmoeten en een babbeltje te slaan, schaars geworden. De provincie wil dat inwoners met elkaar samenzitten om te bespreken wat ze echt nodig hebben om weer een leefbaar dorp te creëren. Ze mogen verschillende voorstellen doen.

Ik hoor dat er vooral nood is aan ontmoeting. Wat veel naar boven komt is de toekomstige invulling van het pleintje tussen de school en het Chiroterrein

Emily Vandeperre, van VZW Rurant dat het project Veerkrachtige dorpen ondersteunt

In Mol-Gompel starten de inwoners in september met dit traject. “We starten met het oprichten van een stuurgroep”, zegt Emily Vandeperre, van VZW Rurant, dat het project Veerkrachtige dorpen ondersteunt, bij Radio 2 Antwerpen. “De stuurgroep bestaat niet uit ambtenaren en politici, maar uit burgers. We gaan elkaar eerst leren kennen en dan kijken wat er nodig is om Mol-Gompel meer leven in te blazen.”

Budget van 100.000 euro

In oktober gaat er een volgende fase van het project in. “Dan gaan we kijken hoe we al die dromen en wensen van onze inwoners kunnen vertalen in concrete plannen. Ik hoor nu al dat er vooral nood is aan ontmoeting. Wat veel naar boven komt is de toekomstige invulling van het pleintje tussen de school en het Chiroterrein”, aldus Vandeperre. gemeentebestuur voorziet voor dit nieuwe dorpenbeleid elk jaar 100.000 euro.

Het coronavirus heeft ook een invloed op de start van het project. “We werken met vergaderingen die coronaproof kunnen verlopen, zoals in de vorm van een wandeling bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we ook een online tool waar mensen hun zegje kunnen doen.”

Meer Veerkrachtige dorpen

Mol-Gompel is niet het eerste dorp dat in het traject ‘Veerkrachtige dorpen’ stapt. In Sint-Jozef Rijkevorsel en in Braken, bij Wuustwezel, maakten ze van hun kerk en kapel een ontmoetingsplaats. In Groot-Vorst bij Laakdal werken ze momenteel aan een plek waar verschillende diensten samen kunnen komen. Zo zal er ruimte zijn voor een voedselbank, maar ook voor een koffiehuis, uitgebaat door mensen met een beperking.

Meest gelezen