Op kot of niet op kot? Dat is de vraag die studenten (en hun ouders) zich stellen

De studenten die in het hoger onderwijs starten, moeten stilaan beslissen of ze wel of niet op kot gaan in een studentenstad. Maar in coronatijden is dat een erg moeilijke beslissing. Zullen de studenten les krijgen op de campus of zullen ze weer online lessen moeten volgen? Is het dan wel de moeite om een kot te huren?

Vandaag overlegt de minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), samen met de onderwijskoepels over de start van het nieuwe schooljaar op 1 september. De belangrijkste vraag is of de leerlingen dan weer voltijds naar school zullen kunnen. De hogeschool- en universiteitsstudenten starten traditioneel later aan hun academiejaar. Maar ook zij hebben nood aan duidelijkheid. Al was het maar om praktische zaken te regelen, zoals het huren van een kot.

Anton Vandenbulcke uit Meulebeke gaat studeren aan de Thomas More-hogeschool in Mechelen. Hij twijfelt nog om een kot te huren. "De verbinding tussen Meulebeke en Mechelen is uiteraard niet evident. Met de trein zou ik al 2 keer moeten overstappen en daarna heb ik nog een bus nodig. Maar ik weet nog altijd niet of er les zal gegeven worden op de campus of niet. Misschien krijgen we weer online les. Is het dan wel de moeite om een kot te huren?"

"Ik ga zeker op kot"

Tine Declerck twijfelt niet. Zij gaat Toegepaste Economische Wetenschappen studeren in Gent. "En dat moet en dat zal op kot zijn", zegt ze. "Ik keek daar heel hard naar uit. Daarom wil ik mijn beslissing om op kot te gaan niet uitstellen. We horen links en rechts dat ze de eerstejaars zoveel mogelijk naar de campus willen laten komen. Mochten er bepaalde lessen niet kunnen doorgaan, dan volg ik ze wel online. Al zal een dikke cursus op je eentje verwerken echt niet gemakkelijk zijn."

Meest gelezen