Archieffoto

Preformateurs De Wever en Magnette gooien handdoek in de ring: "Nu aan liberalen en groenen"

Preformateurs De Wever (N-VA) en Magnette (PS) stoppen met hun opdracht. Dat heeft onze redactie vernomen. Ze zullen maandag aan de koning voorstellen om de leiding over de formatie over te dragen aan de liberale en groene partijen. Maar Open VLD-voorzitter Lachaert houdt die boot af: "Niet aan de orde, we staan te ver uit elkaar."

Het is terug naar af. N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette zullen maandag hun opdracht als preformateurs (zo noemden ze het zelf) teruggeven aan de koning. Dat heeft onze redactie vernomen. Beide partijen, die in het verleden als aartsvijanden omschreven werden, werkten sinds 20 juli aan een coalitie met ook nog de SP.A, CD&V en het CDH.

Hun zoektocht naar een zesde partner om aan een meerderheid te raken, bracht hen tot gesprekken met de liberalen én de groenen. Maar een gezamenlijke verklaring van die twee formaties gisteren heeft een bom gelegd onder de entente tussen de N-VA en de PS. De groenen en liberalen weigerden nog langer tegen elkaar uitgespeeld te worden in een opbod. Ze uitten ook hun gezamenlijke bezorgdheid over de communautaire plannen van de preformateurs.

Halfuur

Een vergadering tussen de liberale voorzitters en de preformateurs vanmorgen duurde maar een dik halfuur. De liberale partijen kwamen met een bepaald doel naar het overleg met de preformateurs: te weten komen of De Wever en Magnette met hen verder willen onderhandelen of daarentegen met de groene partijen. Maar de liberalen vertrokken zonder die wetenschap, want de preformateurs waren nog niet bereid om te zeggen dat ze voor de liberalen willen kiezen. Ze wilden het eerst over de inhoud hebben?

Maar Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zegt daar het volgende over: "En nog erger: men geeft ons eigenlijk ook geen mogelijkheid om de preformateursnota inhoudelijk nog veel bij te sturen. Ja, op die manier zitten we vast. Als je aan andere partners die je wil verleiden, niet de mogelijkheid geeft om inhoudelijk nog veel bij te kleuren, creëer je een heel slechte sfeer waarin je elkaar niet meer kunt vinden. En dat vind ik heel jammer, want u weet dat ik deze coalitie wel genegen was."

Wie aan zet?

Naar verluidt was de sfeer ijzig, hoorde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Het resultaat is althans dat de preformateurs niet meer geloven in de slaagkansen van hun opdracht. Ze merken op dat er tegenover hun bubbel van 5 partijen een bubbel van 4 partijen is ontstaan (de twee liberale en twee groene partijen) en daardoor zien ze geen mogelijkheid meer om een meerderheid te vinden.

Maandag zullen De Wever en Magnette aan de koning voorstellen om de leiding van de formatie dan maar door te geven aan de liberalen en groenen. Het is nu aan hen om een meerderheid te zoeken, menen ze. Krijgen we dan een preformateursduo Lachaert-Nollet (de voorzitters van Open VLD en Ecolo)? Volgens Lachaert zelf is dat echter niet aan de orde. Hij is er "geen vragende partij voor" omdat de liberale en groene partijen momenteel "te ver uit elkaar staan".

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze Wetstraatreporter Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen