Website: provincie Antwerpen - geWOONtebreker

Provincie Antwerpen pakt woonuitdagingen aan met nieuw project: “Locals moeten zich thuis blijven voelen”

De provincie Antwerpen lanceert vandaag haar nieuw project "geWOONtebreker". Bedoeling is op zoek te gaan naar wat inwoners nodig hebben om enerzijds kwalitatief te wonen en anderzijds meer in contact te komen met elkaar. Het project, en bijbehorende vragenlijst, wordt vandaag gelanceerd in de gemeente Heist-Op-Den-Berg en haar gehuchten.

De provincie Antwerpen merkt dat haar inwoners voor verschillende woonuitdagingen komen te staan. “Vandaag de dag worden we heel sterk geconfronteerd met verschillende tendensen zoals vergrijzing, het wegtrekken van voorzieningen, de toenemende bouw van appartementen, enzovoort”, zegt Tessy Gorris van de dienst Bouw en Milieu in Heist-Op-Den-Berg.

Kwalitatief wonen

“We merken dat locals zich soms wat verloren voelen in hun eigen dorpskern. We moeten in de toekomst dichter bij elkaar gaan wonen, maar tegelijkertijd kan je in een landelijke gemeente niet altijd stedelijke projecten toelaten.”

Daarom start de provincie met het project ‘geWOONtebreker’. Hierbij lanceert ze een vragenlijst die peilt naar wat de inwoner nodig heeft. “Enerzijds willen we dat de iedereen kwalitatief kan wonen en anderzijds willen we ook dat de inwoners makkelijk in contact komt met de buren”, aldus Gorris.

We moeten in de toekomst dichter bij elkaar gaan wonen, maar tegelijkertijd kan je in een landelijke gemeenten niet altijd stedelijke projecten toelaten

Tessy Gorris van de dienst Bouw en Milieu in Heist-Op-Den-Berg

Het project wordt voor het eerst gelanceerd in Heist-Op-Den-Berg en dat is niet toevallig. Die gemeente kent heel wat gehuchten. “We hebben elf kerkdorpen waar ook elke Heistenaar zich identificeert met zijn of haar eigen kerk, denk maar aan Zonderschot of Pijpelheide. Dat zijn stuk voor stuk karaktervolle gehuchten.”

Voeten

De provincie voorziet een vragenlijst waar inwoners hun mening kunnen geven over wat belangrijk is om graag in de buurt te wonen. Dat kan gaan over de nood aan winkels, maar ook de nood aan groen en plekken om samen te komen. De vragenlijst komt niet in de brievenbus, maar kan – coronaproof – op straat beantwoord worden. Op zes plekken in Heist-Op-Den-Berg kan je vragen vinden die je met behulp van pedalen op de grond met je voet kan beantwoorden.

Meest gelezen