PVDA Boom wil dat openluchtzwembad heropent: "Inkomsten van Tomorrowland kunnen het onderhoud dekken"

PVDA heeft vanmiddag actiegevoerd aan het openluchtzwembad aan de Acacialaan in Boom voor de heropening van het zwembad. Vijf jaar geleden ging dat dicht. De PVDA wil nu dat het zwembad opnieuw toegankelijk wordt. "Zeker voor een gemeente zoals Boom met een arme bevolking is dat heel belangrijk", zegt voorzitter van PVDA Boom Rudy Van Rompaey. 

Het zwembad van Boom ging vijf jaar geleden dicht omdat de gemeente het onderhoud te duur vond. De Boomse Ijsberenclub gebruikt en onderhoudt het zwembad nu. PVDA wil dat het zwembad opnieuw toegankelijk word voor iedereen.

Nostalgie

De PVDA deed twee jaar geleden een enquête over het zwembad met iets meer dan 1.000 deelnemers. "vroeger kon je zowel in de zomer als in de winter buitenzwemmen. We merken dat iedereen met nostalgie terugdenkt aan die dagen", zegt Van Rompaey. 

Op dit moment onderhoudt de Boomse Ijsberenclub op hun eentje het zwembad
Rudy Van Rompaey

Het zwembad werd gesloten doordat het onderhoud te duur zou zijn. "Dat kost inderdaad wel wat, maar Boom haalt wel wat geld binnen dankzij Tomorrowland. Het is dus best mogelijk om het zwembad te onderhouden", vertelt Van Rompaey. "Bovendien is het nu de ijsberenclub die het zwembad helemaal op z'n eentje het zwembad onderhoudt. Ze hebben zelfs de cafetaria gerenoveerd."

Kinderarmoede

Boom kampt met de hoogste kinderarmoede van heel Vlaanderen. "Bijna 37 procent van de kinderen leeft hier in kinderarmoede. Zij kunnen niet op vakantie gaan. Voor hen is het zwembad eens zo belangrijk. Zeker tijdens een hittegolf als die van deze week", voegt Van Rompaey toe.

Als alle gemeenteraadsleden hun vergoeding afstaan, kunnen we het zwembad het hele jaar door met kokend water vullen

Rudy Van Rompaey

Afbraak zwembad

Het nieuwe gemeentebestuur zou volgens Van Rompaey zelfs overwegen het zwembad af te breken. "De afbraak zal plaatsvinden voor de volgende legislatuur. We moeten dus snel handelen", klinkt het. 

Meest gelezen