In Kortrijk verdwenen auto’s bijna helemaal onder water.

Onweer en tropische regenval leiden tot wateroverlast... en het is nog niet voorbij

Felle onweersbuien hebben gisterenavond op verschillende plaatsen wateroverlast veroorzaakt, vooral in de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. In Kortrijk liep onder meer de kelder van het nieuwe ziekenhuis AZ Groeninge onder. En in de Vlaamse Ardennen kon de riolering op een aantal plaatsen het vele water niet snel genoeg afvoeren en zijn kelders en lagergelegen straten ondergelopen. En het is nog niet voorbij: ook vanmiddag is er lokaal kans op veel neerslag in korte tijd.

Het KMI had code oranje afgekondigd voor lokaal hevig onweer met stortregens, rukwinden en hagel. Uiteindelijk hielden de onweders lelijk huis in onder meer Waver, Tienen, Hoegaarden en Kortrijk.

In de vooravond trokken de voorspelde onweersbuien over ons land. Regenvlagen teisterden vanaf de late middag in de provincie Antwerpen . In de omgeving van Olen viel veel neerslag en sloeg de bliksem in.

Later op de avond werd het zuidwesten van West-Vlaanderen getroffen. Vooral de regio Kortrijk kreeg heel wat regen en bliksem te verwerken. Het AZ Groeninge, in Kortrijk, kreeg te maken met wateroverlast. De spoeddienst werd ongeveer anderhalf uur gesloten voor ambulances, die werden omgeleid naar andere ziekenhuizen. Mensen die zich persoonlijk kwamen aanbieden, werden wel binnengelaten voor verzorging. Het water stroomde binnen op drie plaatsen in het ziekenhuis. Er hoefden geen evacuaties uitgevoerd te worden en de schade lijkt mee te vallen. Het ziekenhuis was na een kleine twee  uur opnieuw volledig operationeel.

BEKIJK hieronder beelden uit Kortrijk (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook een fitnesscentrum in Kortrijk heeft waterschade, enkele sporters stonden in geen tijd tot hun enkels in het water (zie foto hieronder). Er zat niets anders op dan de Basic-Fit te sluiten. De toegangsdeuren werden gebarricadeerd met gewichten. Daardoor kwam de toegang, die in een helling naar beneden ligt, een meter hoog onder water te staan.

Videospeler inladen...

Een onweer trok ook over Vlaams-Brabant. In Dworp vielen er hagelbollen uit de lucht met een diameter van 2,5 cm. In de regio rond Hoegaarden en Tienen heeft het onweer geleid tot wateroverlast en ondergelopen kelders. In Hoegaarden stonden in onder meer een kinderopvang en het woonzorgcentrum Villa Hugardis de kelders vol water. In Tienen viel in zeer korte tijd tot 54 liter water per vierkante meter. Ook De Lijn meldde in de vooravond problemen in die omgeving.

Hagel in Dworp (foto: Lindsay Van Nimmen/Twitter).
Videospeler inladen...

In de regio rond Waver waren er gisterenmiddag een vijftigtal interventies door overstromingen. Heel wat wegen kwamen er onder water te staan en bomen en takken gingen tegen de grond. Bij de Waals-Brabantse brandweerkazerne werden kort voor 17.30 uur een vijftigtal hulpoproepen geregistreerd.

Ook Oost-Vlaanderen ontsnapte niet aan de hemelsluizen. "Het lijkt overal, maar het is niet overal. Dat is het lastige aan onweders", legde weerman Frank Deboosere gisteren uit. "Lokaal is er 46 liter per vierkante meter gevallen. Dit is tropische regenval: evenveel als er normaal in 3 weken valt."

BEKIJK hier het gesprek met Frank Deboosere in "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat brengen de komende dagen?

Ook de volgende dagen blijft het warm met temperaturen tot boven de 25 graden waardoor we nog altijd kunnen spreken van een hittegolf. Maar de tropische temperaturen (maxima boven 30 graden) zijn voorbij.

En we krijgen ook veel regen te verwerken, een overzicht:

Vandaag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt, met geleidelijk onweerachtige buien. In de loop van de namiddag worden de buien intensief met lokaal kans op veel neerslag in korte tijd. Vanavond en vannacht blijft het meestal droog met brede opklaringen.


Morgen  wordt het wisselend bewolkt met in de loop van de dag enkele buien. Een onweersbui blijft echter mogelijk.

Zondag krijgen we zon en wolkenvelden, en geleidelijk neemt de bewolking toe vanaf het zuidwesten. In de late namiddag trekken (onweers)buien vanuit Frankrijk over ons land.

Ook maandag verwachten we zon, maar later neemt de kans op (onweers)buien toe. 

Dinsdag wisselen wolkenvelden elkaar af en er vallen enkele (onweers)buien. 

Pas woensdag wordt het droger, al neemt de kans op neerslag vanaf donderdag opnieuw toe.

HERBEKIJK hier "Het weer":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen