Videospeler inladen...

Trump: "Ze zeggen dat Kamala Harris niet in dit land geboren is" (en dus geen vicepresident kan worden)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vraagtekens bij de Democratische kandidaat-vicepresident Kamala Harris. Tijdens een persconferentie verwees Trump naar beweringen dat zij niet voldoet aan de grondwettelijke eisen om vicepresident te worden omdat ze niet legaal in de VS geboren zou zijn. Eerder had Trump lange tijd gesuggereerd dat president Barack Obama niet in de VS geboren was en dus onwettig president was geworden.

De Democratische senator Kamala Devi Harris is enkele dagen geleden door presidentskandidaat Joe Biden uitgekozen om zijn "running mate" of kandidaat-vicepresident te worden. Ze heeft dat aanvaard en krijgt daar uiteraard kritiek voor van de Republikeinse president Donald Trump.

Ze zeggen dat ze (Kamala Harris) niet voldoet aan de voorwaarden omdat ze niet in de VS geboren is

Op een persconferentie verwees president Trump gisteren naar uitspraken van een professor rechten als zou Harris niet in aanmerking komen voor die functie. Trump zei het zelf niet, maar dat hij ernaar verwees, is wel opvallend. 

Kamala Harris is de dochter van een zwarte man uit het Caraïbische eiland Jamaica en haar moeder kwam uit de Zuid-Indiase stad Madras (nu Chennai). Zij is zelf geboren in Oakland in Californië en daarover bestaat weinig twijfel.

Wel heeft de professor naar wie president Trump verwees, John Eastman, een opinie gepubliceerd in het magazine "Newsweek" over Kamala Harris. Daarin bevestigt hij dat ze in de VS geboren is, maar heeft hij twijfels of ze wel voldoet aan alle voorwaarden omdat haar ouders op het ogenblik van haar geboorte mogelijk slechts een studentenvisum zouden hebben gehad. Veel andere experten in recht noemen dat onzin of ronduit "racistisch" en een ervan merkt op dat die professor Eastman jaren geleden Republikeins kandidaat was om procureur-generaal van Californië te worden, maar het was Kamala Harris die toen die functie kon binnenrijven.

De grondwet bepaalt dat een vicepresident aan dezelfde eisen moet voldoen als een president (omdat hij die eventueel moet kunnen vervangen), namelijk:

  1. minimum 35 jaar oud zijn
  2. minstens 14 jaar in de VS gewoond hebben
  3. "natural born citizen" zijn, omschreven als in de VS geboren (er staat niets in over de status van de ouders)

(Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw dat "birther-gedoe"?

De kritiek komt meteen los en critici verwijten president Trump dat hij om racistische redenen uitvalt naar Kamala Harris. Dat doet denken aan de zogenoemde "birther"-beweging die indertijd opgang maakte onder conservatieve blanke Amerikanen. Die verweten toen de zwarte president Barack Obama dat die tegen de grondwet in president was geworden omdat hij niet in de Verenigde Staten geboren zou zijn.

Huidig president Trump heeft lange tijd mee aan die kar getrokken tot Obama via de publicatie van zijn officiële geboortecertificaten aantoonde dat hij wel degelijk in Hawaï en dus in de VS geboren was, wat de discussie deed verstommen. In 2016 gaf Trump toe dat Obama wel degelijk in de VS geboren was en niet in Kenia.

Videospeler inladen...

Meest gelezen