Beeld van de eerdere voorleiding voor de onderzoeksrechter

Vijfde verdachte vechtpartij Blankenberge aangehouden, raadkamer wil één verdachte vrijlaten maar parket gaat in beroep

Er is een vijfde verdachte aangehouden voor de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge afgelopen zaterdag. Dat zegt het parket. Het gaat om een jongen van 18 uit Brussel. Vanmiddag moesten drie andere meerderjarige verdachten verschijnen voor de raadkamer. Die besliste om één jongen van 18 vrij te laten onder voorwaarden, maar het parket gaat in beroep.

Het was vorig weekend dat er op het strand in Blankenberge plots een massale vechtpartij ontstond. Op beelden was onder meer te zien hoe zelfs parasols de lucht in vlogen. De politie pakte ter plaatse 3 verdachten op, 3 jongens tussen de 18 en 20 jaar. Even later werd ook nog een vierde verdachte geïdentificeerd, een minderjarige jongen uit Brussel. En nu is er dus een vijfde verdachte aangehouden, een meerderjarige jongen van 18 uit Brussel. Dat meldt het Brugse parket.

De minderjarige verdachte kreeg intussen al een werkstraf opgelegd door de jeugdrechter. De drie meerderjarige verdachten zaten sinds de vechtpartij vast in de cel. Vandaag moesten ze voor de Brugse raadkamer komen, die nu één van hen wil vrijlaten onder voorwaarden. Het gaat om een 18-jarige Belg van Guinese afkomst. "Hij kreeg de normale voorwaarden zoals een contactverbod met de andere verdachten, en ook een kustverbod", zegt zijn advocaat Yen Buytaert. "Dat betekent dat hij zich drie maanden niet naar de kuststreek mag begeven", aldus de advocaat.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Op het moment van het tumult op het strand was mijn cliënt al opgepakt

Yen Buytaert, advocaat van de 18-jarige Belg van Guinese afkomst

Volgens de advocaat is de beslissing van de raadkamer terecht. "Op het moment dat de bewuste beelden aantonen dat er tumult is op het strand, had hij het strand al verlaten. Hij was toen al door de politie van het strand verwijderd. Dus hij kan niks met de incidenten te maken hebben." Waarom de jongen dan opgepakt is, is volgens de advocaat niet duidelijk. "Ik denk dat hier een verkeerde beslissing is genomen die de raadkamer heeft rechtgezet", zegt hij. Buytaert benadrukt ook dat zijn cliënt een blanco strafblad heeft. Het parket gaat echter in beroep tegen de beslissing. In de praktijk betekent dat dat de jongen in de cel blijft, tot de kamer van inbeschuldigingstelling de knoop doorhakt.

De twee andere verdachten, een 18-jarige Belg van Haïtiaanse afkomst en een 20-jarige man uit Brussel, blijven wel in de cel. Volgens onze informatie worden de drie verdachten gelinkt aan de bende Stuyvenberg uit het Brusselse Laken. De advocaat van de jongen van 18 die van de raadkamer mag worden vrijgelaten, ontkent dat alvast voor zijn cliënt.

Meest gelezen