Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VN lanceren oproep voor 565 miljoen dollar aan fondsen voor Libanon

De Verenigde Naties hebben een oproep gelanceerd om 565 miljoen dollar (477 miljoen euro) te verzamelen voor Libanon, waar in de hoofdstad Beiroet tien dagen geleden bij een zware explosie zeker 171 doden vielen.

De fondsen zullen gebruikt worden voor de heropbouw van Beiroet, onder meer om de ziekenhuizen weer in gebruik te nemen en de mensen die dakloos zijn geworden door de ontploffing een onderkomen te geven.

"De taak om het leven van de inwoners weer op te bouwen, zodat zij het genezingsproces kunnen aanvatten, moet nog beginnen", aldus Najat Rochdi, de coördinator voor noodhulp voor Libanon bij de VN. Ze roept de internationale gemeenschap op om gul te zijn, en om "de enorme generositeit van de Libanezen tegenover de Syrische en Palestijnen in het achterhoofd te houden".

In Nederland vond vrijdag een actiedag voor hulp aan Beiroet plaats. Die heeft bijna 11,5 miljoen euro opgebracht, meldden de Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555. In totaal hebben 163.000 mensen gedoneerd. Het geld gaat onder meer naar eerste hulp, medicijnen, voedselpakketten en drinkwater.

Meest gelezen