Videospeler inladen...

Vrijgelaten betogers in Wit-Rusland vertellen over foltering en tonen hun verwondingen

In de republiek Wit-Rusland zijn duizend mensen vrijgelaten die de voorbije dagen waren opgepakt tijdens volksprotest. Ze vertellen over mishandelingen en folteringen tijdens hun gevangenschap en laten de pers ook hun verwondingen zien. Opvallend is dat het regime na de aanvankelijk brute repressie nu een meer verzoenende toon aanslaat. Er wordt overigens gestaakt in de industrie en het hoofd van de orthodoxe kerk roept het regime op om te stoppen met het geweld.

In totaal zijn er de voorbije dagen 6.700 mensen opgepakt. Daarvan zijn er nu 1.000 vrijgelaten en vandaag zouden de meeste anderen ook vrijkomen, aldus de regering.

De gevangenissen zijn folterkamers geworden waar gedetineerden in het vuil moeten liggen terwijl ze worden geslagen

Amnesty International vat getuigenissen van vrijgelaten gevangenen samen

Veel vrijgelaten gevangenen maken op sociale media en in de pers melding van mishandelingen tijdens hun opsluiting. Ze vertonen kneuzingen en zwellingen op hun ledematen en rug die volgens hen door de politie zijn toegebracht met stokslagen. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International moesten sommige gevangenen de hele nacht rechtstaan of in het vuil gaan liggen waar ze door de agenten geslagen werden. Anderen werden uitgekleed, geslagen en bedreigd met verkrachting. Een journalist van de Britse omroep BBC heeft een audio verspreid met kreten die te horen waren tot buiten een gevangenis in de hoofdstad Minsk. 

Oppositieleidster Svetlana Tichonovskaja heeft vandaag vanuit buurland Litouwen opgeroepen tot vreedzaam protest om een hertelling van de stemmen bij de presidentsverkiezingen af te dwingen. In een aantal fabrieken voor vrachtwagens en tractoren in Wit-Rusland hebben de arbeiders uit protest het werk neergelegd. Hoe breed de staking is, is nog niet duidelijk. 

Ook metropoliet Pavel, het hoofd van de Wit-Russisch-orthodoxe kerk, heeft president Loekasjenko opgeroepen om het geweld tegen de betogers te stoppen. Die kerk is een deels autonoom onderdeel van de Russisch-orthodoxe kerk.

Bij de protesten zijn twee doden gevallen. Een van hen is overleden in gevangenschap. Het protest brak uit na de presidentsverkiezingen van zondag waarbij president Aleksander Loekasjenko met een "grote meerderheid" herkozen werd. Volgens veel Wit-Russen is er op grote schaal geknoeid met de stembrieven

Bindt het regime nu wat in?

Het is opvallend dat de opgepakte betogers nu zo snel worden vrijgelaten. Volgens Senaatsvoorzitter Natalia Kochanova heeft president Loekasjenko nu zelf een onderzoek bevolen naar de massale arrestaties. De minister van Binnenlandse Zaken Joeri Karajev zegt dat hij de verantwoordelijkheid op zich neemt en zich verontschuldigt tegenover mensen die "tijdens de protesten gewond zijn geraakt".

Het regime in Minsk geeft daarom nog niet toe dat mensen in gevangenschap mishandeld zijn, maar slaat duidelijk een andere toon aan dan de voorbije dagen toen de oproerpolitie bijzonder hard tekeerging. 

Mogelijk heeft dat te maken met de groeiende kritiek op de harde aanpak in Wit-Rusland. Vandaag steken de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie de koppen bijeen over een aantal kwesties, waaronder Libanon en de spanningen tussen Griekenland en Turkije, maar ook de verkiezingen en het geweld in Wit-Rusland. Mogelijk komt het tot nieuwe EU-sancties tegen Wit-Rusland. De Baltische republieken Estland, Litouwen en Letland zijn erg kritisch, maar ook Tsjechië eist dat de verkiezingen worden overgedaan en onder toezicht van buitenlandse waarnemers.

Videospeler inladen...

Meest gelezen