AP2010

Amerikaanse post USPS waarschuwt dat veel stemmen via de post verloren dreigen te gaan

De Amerikaanse publieke postdienst USPS heeft dringend geld nodig, maar president Donald Trump wil dat niet geven. Volgens hem leidt stemmen per post tot meer risico voor fraude bij de komende verkiezingen in november. De USPS lijkt zo een strijdpunt te worden in de Amerikaanse verkiezingen.

De US Postal Services (USPS) waarschuwt dat miljoenen stemmen per brief bij de verkiezingen in november mogelijk niet op tijd zullen aankomen ter bestemming en dus niet mee geteld zouden worden. De deadlines die sommige staten opleggen, zouden niet haalbaar zijn. Verwacht wordt dat er massaal per post gestemd zal worden omdat kiezers door de coronacrisis lange rijen aan de stemlokalen willen vermijden.

President Donald Trump heeft donderdag herhaald dat hij geen extra geld wil vrijmaken voor de USPS, vooral omdat hij vreest dat er veel meer kiesfraude zal zijn als er meer via de post gestemd wordt. Hij krijgt wel veel kritiek omdat hij vorige week liet verstaan dat dat niet van toepassing was op staten zoals Florida omdat "Republikeinse gouverneurs daar orde op zaken hadden gesteld". Dat wekt de indruk dat Trump enkel stemmen per post wil vergemakkelijken waar het hem uitkomt en niet in staten waar de Democraten de plak zwaaien.

De Democraten slaan hard terug. Zo twittert ex-president Barack Obama het verwijt aan Trump dat zijn regering "meer bezig is met het onderdrukken van de stemming dan het onderdrukken van het coronavirus". Ook andere Democratische kopstukken zoals Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, fractieleider in de Senaat, eisen dat Trump ophoudt met de "aanval op de post" en "de verkiezingen laat plaatsvinden zonder zijn sabotagetechnieken". 

Zonder het te willen, is de federale postdienst dus terechtgekomen in het centrum van de kiesstrijd. 

"De oude tante Post" met veel schulden

De USPS of US Mail heeft "roots" tot 1775 en is dus ouder dan de Verenigde Staten zelf. De eerste "postmaster general" of topman was overigens de bekende politicus, wetenschapper en manusje van alles Benjamin Franklin. Meer recent was de USPS ook de hoofdsponsor van het wielerteam van de intussen in ongenade gevallen ex-Tourwinnaar Lance Armstrong. (Lees verder onder de foto).

AP2007

Het is een overheidsbedrijf dat valt onder de federale administratie en is met meer dan 600.000 personeelsleden de op een na grootste werkgever in de VS. De postbode komt overal in Amerika, bij wet moet dat tot in het meest afgelegen huis met postbus en dat overal tegen dezelfde prijs en met dezelfde service.

U kan al raden dat het geen erg winstgevend bedrijf is. De USPS moet opboksen tegen privékoeriers zoals FedEx, UPS en de laatste jaren ook tegen gigantische onlinewarenhuizen zoals Amazon. Die zijn niet gebonden aan die verplichtingen inzake geografische spreiding en dienstverlening en kunnen verlieslatende gebieden dus aan hun lot (of de USPS) overlaten. Door de digitale revolutie worden er ook steeds minder brieven verstuurd en dat weegt op de USPS die een schuldenlast van meer dan 60 miljard dollar heeft opgestapeld.

Meest gelezen