De oppositie herdenkt een man die deze week gedood werd met de oude vlag van Wit-Rusland.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden Wit-Russen komen opnieuw op straat, president Loekasjenko rekent op Poetin 

In Minsk, de hoofdstad van de republiek Wit-Rusland, zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen het regime van president Aleksander Loekasjenko. Tot nu toe verlopen de demonstraties vrij rustig, net zoals oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja gevraagd had. Loekasjenko heeft gebeld met de Russische president Poetin en kan op steun rekenen uit Moskou.

Iets minder dan een week na de omstreden herverkiezing van president Aleksander Loekasjenko brengt het volksprotest ook vandaag weer heel wat mensen op straat. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja had vanuit buurland Litouwen opgeroepen om in het weekend vreedzaam te betogen. 

Er was onder meer een manifestatie aan het gebouw van de Wit-Russische staatsomroep. Ook werknemers en presentatoren van de omroep zelf sloten zich bij de menigte aan. De betogers hebben ook de man herdacht die eerder deze week stierf bij de protesten. Officieel kwam de man om toen een explosief dat hij wilde gooien naar de politie ontplofte in zijn handen, maar zijn partner denkt, net als heel wat anderen, dat de politie hem heeft doodgeschoten.

Tot nu toe verlopen de betogingen vreedzaam en anders dan in het begin van de week houden de ordetroepen zich afzijdig. Het regime had begin van de week een erg brutale repressie gehouden, waarbij jacht gemaakt werd op betogers. Die verklaarden nadien ook mishandeld te zijn in de gevangenissen en lieten na hun vrijlating hun verwondingen zien op sociale media. 

Gisteren gooide het regime het blijkbaar over een andere boeg: duizenden opgepakte demonstranten en journalisten zijn vrijgelaten en er werden zelfs excuses aangeboden voor de verwondingen. De oorzaak van die ommezwaai is niet duidelijk, maar er is blijkbaar wel veel druk vanuit het buitenland en van de Wit-Russisch-orthodoxe kerk. Gisteren hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken gerichte sancties aangekondigd tegen toplui van het regime in Minsk die betrokken zouden zijn bij de kiesfraude van zondag of bij de repressie nadien.

Bekijk hieronder beelden van het protest aan de Wit-Russische staatsomroep en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Poetin: "Crisis zal snel voorbij zijn"

Vandaag heeft president Loekasjenko in een telefoongesprek blijkbaar steun gevraagd en gekregen van zijn Russische collega Vladimir Poetin. In een mededeling achteraf stelden beide leiders dat "de crisis in Wit-Rusland snel voorbij zal zijn" en dat "destructieve krachten van buitenuit de relaties tussen Rusland en Wit-Rusland niet mogen verstoren". 

Na afloop liet Loekasjenko weten dat hij geen buitenlandse bemiddeling wil in het conflict. Vooral de Baltische republieken Litouwen en Letland en Polen hadden daarop aangedrongen. 

Wit-Rusland is dan wel niet erg groot, wegens zijn strategische ligging en het netwerk van aardgaspijpleidingen is het wel van groot belang voor Moskou. Poetin en Loekasjenko zijn dan wel uit hetzelfde "sovjethout" gesneden, de relatie tussen beiden was de voorbije jaren wat verzuurd, met de arrestatie van 33 huurlingen van de beruchte Russische Wagner-groep vorige week als hoogtepunt. Wou Loekasjenko de buitenlandse relaties wat diversifiëren om te niet te veel aan het handje van Poetin te lopen, dan verloopt dat moeilijk door het autoritaire karakter van zijn regime dat nu weer in de schijnwerpers is gekomen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen