Dan toch "code oranje" voor verschillende universiteiten, maar wat betekent dat?

Verschillende universiteiten hebben laten weten dat ze toch in code oranje zullen starten. Een maand geleden klonk het nog helemaal anders, toen was code geel nog het uitgangspunt. Maar wat betekenen die kleurcodes nu precies? Een overzicht. 

Een maand geleden kregen hogescholen en universiteiten nog code geel voor de start van het academiejaar. Dat betekent dat er "maximaal ingezet wordt op lessen op de campus". "Goed nieuws voor het campusleven, voor de universiteiten en voor de studenten", klonk het bij Luc Sels, de rector van de KULeuven. 

Maar, zo werd er toen ook benadrukt, alles hangt af van de cijfers. 

Vlak voor de start van het academiejaar hebben verschillende universiteiten beslist om van code geel, code oranje te maken. Onder meer de UGent, de UAntwerpen en de UHasselt beslisten dat al. En dat betekent dat er wel nog lessen doorgaan op de campus, maar met een kleinere bezetting. De capaciteit van de aula's wordt tot twintig procent beperkt en daardoor zullen heel wat studenten online les krijgen.

Bekijk hieronder wat de verschillende kleurcodes betekenen voor de universiteiten en de hogescholen. 

Code groen geldt pas als er een vaccin is of voldoende groepsimmuniteit in de samenleving. De situatie zou dan in principe weer zo zijn als voor de uitbraak van de epidemie. Daar zitten we nog lang niet.

Bij code geel wordt er maximaal les gegeven op de campus, in combinatie met afstandsonderwijs online. 

Universiteiten

  • Aula: een op de twee plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt, een op de vijf plekken als studenten geen mondmasker dragen. 
  • Lessen in een kleinere groep: een op de twee plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt, een op de vijf als studenten geen mondmasker dragen. 
  • Practica en labo-oefeningen: alle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

In de praktijk zou het dus kunnen dat studenten afwisselend naar de campus kunnen en thuis de lessen moeten volgen. 

Hogescholen

Voor hogescholen is de situatie wat anders. Daar zijn geen specifieke richtlijnen voor de lokalen, al is het duidelijk dat niet iedereen op hetzelfde moment les op de campus zal kunnen volgen. De circulatie van en naar de campus moet met minstens 25 procent verminderd worden. Lees: geen gigantische massa studenten die zich tegelijkertijd verplaatst. In de praktijk zal er dus een combinatie zijn van les op de campus en afstandsonderwijs online.

Op de campus zullen studenten een mondmasker moeten dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Bij code oranje wordt het aantal studenten op de campus fors teruggeschroefd.

Universiteiten

  • Aula: een op de vijf plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt. Een situatie zonder mondmasker is hier niet meer mogelijk. 
  • Lessen in een kleinere groep: een op de twee plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt, een op de vijf als studenten geen mondmasker dragen. 
  • Practica en labo-oefeningen: alle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

Hogescholen

Bij hogescholen mag maximaal 20 procent van de studenten op hetzelfde moment op de campus aanwezig zijn. Iedereen moet een mondmasker dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Er wordt maximaal ingezet op afstandsonderwijs. 

Bij code rood gaan we naar een situatie die lijkt op de lockdown in het voorjaar, waarbij er amper nog contact op de campus is. 

Universiteiten

  • Aula: niet mogelijk, wordt vervangen door afstandsonderwijs. 
  • Lessen in een kleinere groep: niet mogelijk, wordt vervangen door afstandsonderwijs. 
  • Practica en labo-oefeningen: alle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

Hogescholen

Bij hogescholen mag maximaal 10 procent van de studenten op hetzelfde moment op de campus aanwezig zijn. Iedereen moet een mondmasker dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Er wordt maximaal ingezet op afstandsonderwijs. 

Meest gelezen