Archieffoto

LIVEBLOG - Nederland geeft Brussel code oranje en raadt niet-essentiële reizen af, 4 mensen opgepakt in Blankenberge

Nederland raadt vanaf middernacht niet-essentiële reizen naar Brussel af, dat meldt NOS en is aan onze redactie bevestigd. Wie vanuit de stad terug naar Nederland reist moet 14 dagen in thuisquarantaine. In ons land is de grote drukte aan de kust uitgebleven. In Blankenberge, waar er vorige week nog een groot gevecht was, is er eerder sprake van een gespannen rust en zijn vier mensen bestuurlijk aangehouden na een opstootje. Volg alles in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Grote drukte aan kust blijft uit, gespannen rust in Blankenberge

De grote drukte aan de kust is vandaag grotendeels uitgebleven. Na een tumultueus weekend aan zee vorig weekend tijdens de hittegolf, lijkt de rust aan de kust dus teruggekeerd. De druktebarometer kleurde vanavond alleen in Knokke geel, wat betekent dat het er druk is. In alle andere zones aan de kust was het licht- of donkergroen.

In Blankenberge, waar er vorige week een groot gevecht was, is er eerder sprake van een gespannen rust. Bij een incident op de zeedijk zijn vier mensen bestuurlijk aangehouden. Het ging om een groepje supporters van Club Brugge die te veel hadden gedronken, aldus de politie. "Ze zeiden dat ze de politie aan de kust 'kwamen helpen met de problemen met allochtonen'. Omdat dit dreigde te escaleren hebben we de vier bestuurlijk aangehouden", aldus de persverantwoordelijke.

"Ze mogen nu een nachtje ontnuchteren. Het viertal kreeg trouwens veel commentaar van de overige aanwezigen", klinkt het verder. Volgens onze verslaggever ter plaatse "is de politie meteen massaal aanwezig bij het minste tumult". "We waren zonet getuige van een woordenwisseling tussen een aantal terrasbezoekers en iemand van een andere huidskleur. De politie heeft rustig en kordaat ingegrepen en de rust keert weer", aldus VRT-journalist Bart Cortoos.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

30 bijkomende besmettingen in woonzorgcentrum in Wijnegem

In woonzorgcentrum Molenheide in Wijnegem zijn opnieuw 19 bewoners en 11 personeelsleden besmet met het coronavirus. De besmette bewoners zijn in de loop van vandaag allemaal naar een gescheiden afdeling overgebracht.

Het rusthuis was al twee weken geïsoleerd nadat er 14 besmettingen waren vastgesteld. Met de nieuwe besmettingen erbij komt het totaal nu op 44. De directie verwacht dat er mogelijk nog besmettingen zullen bijkomen.

De Civiele Bescherming is ingeschakeld, vooral voor logistieke steun, bijvoorbeeld om besmette bewoners te helpen verhuizen naar de speciale Covid-afdeling. Er is ook een muur gebouwd om die afdeling beter te scheiden van de niet-besmette bewoners.

De directie heeft ook een vraag gesteld aan het Rode Kruis om bij te springen voor extra ondersteuning, omdat er bij het personeel ziekte-uitval is. Vanaf volgende week zou er ook ondersteuning komen vanuit de ziekenhuizen in de buurt.

Nederland raadt niet-noodzakelijke reizen naar Brussel af

Nederland heeft het reisadvies aangescherpt voor negen nieuwe gebieden. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS en is aan onze redactie bevestigd. Vanaf middernacht geldt code oranje voor onder meer Brussel, Parijs, het gebied rond Marseille, Mallorca en Ibiza. Een oranje reisadvies betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Mensen die uit deze gebieden terugkeren naar Nederland worden (vanaf middernacht) dringend aangeraden om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. 

Dit is de lijst met gebieden waarvoor Nederland het reisadvies heeft aangescherpt:

  • Brussel
  • Parijs
  • Het gebied rond Marseille
  • Madrid
  • Balearen (onder meer Mallorca en Ibiza)
  • Burgos
  • Salamanca
  • Almeria
  • Navarra

Er geldt in Nederland ook nog steeds een code oranje voor de provincie Antwerpen. 

Meer dan 3.300 nieuwe gevallen in Frankrijk

In Frankrijk zijn er op 24 uur tijd meer dan 3.300 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bijgekomen, blijkt uit de recentste cijfers van de Franse dienst voor Volksgezondheid. Het is sinds mei geleden dat er nog zulke forse stijging werd opgetekend.

Er werden 3.310 nieuwe besmettingen en 17 nieuwe clusters geregistreerd. In vergelijking met vrijdag liggen er ook negen mensen meer op intensieve zorgen, goed voor een totaal van 376.

Sinds het begin van de corona-epidemie zijn in Frankrijk 30.409 mensen overleden aan COVID-19, waarvan 19.904 mensen in ziekenhuizen.

Twee kinderen besmet op IdeeKids-kamp in Mechelen

Twee kinderen die deelnamen aan een kamp van IdeeKids in Mechelen zijn besmet met COVID-19. De andere deelnemers van het kamp worden getest. Het Mechels stadsbestuur laat weten dat ze via contactopsporing willen te weten komen met wie de besmette kinderen in contact kwamen.

De kinderen namen deel aan een kamp van IdeeKids in de eerste week van augustus in het Scheppersinstituut in Mechelen. IdeeKids biedt kampen aan die telkens een week duren en rond een bepaald thema werken, het gaat om kampen waarbij de kinderen thuis overnachten en enkel overdag worden opgevangen.

De twee kinderen maakten deel uit van een verschillende cluster, alle deelnemers en de monitoren worden getest of zullen dat een van de komende dagen moeten laten doen.

Het stadsbestuur zal voor de contactopsporing gebruik maken van het Covidcallcenter Mechelen-Katelijne dat vorige week werd opgericht.

Koksijde Yachting Club tijdelijk gesloten na coronabesmetting

Een medewerker van de jachtclub in Koksijde is besmet met corona. Daarom sluiten de club en de strandbar tijdelijk de deuren. Alle veertig medewerkers zullen worden getest op het virus.

De keukenmedewerker werd gisteren getest omdat zijn zus, waarmee hij samenwoont, besmet was met corona. Hij testte positief. Daarom heeft de burgemeester besloten om de strandbar en de club preventief te sluiten.

"Alle personeelsleden en monitoren worden vandaag getest op COVID-19", staat te lezen op de website van KYC. "Omwille van de veiligheid van iedereen in de club en om een mogelijke verspreiding te vermijden, zal de KYC negen dagen gesloten blijven. Daarna wordt iedereen nogmaals getest. De zeilkampen voor de volgende twee weken worden geannuleerd. Wij voorzien in de eerste negen dagen ook geen rescue op zee meer."

Kinderen tussen drie en zes jaar die mogelijk besmet zijn met het coronavirus zullen niet systematisch meer getest worden

In navolging van kinderen jonger dan drie jaar zullen ook kinderen uit de leeftijdsgroep van drie tot zes jaar die mogelijk besmet zijn met het coronavirus niet langer systematisch getest worden. Dat blijkt uit een wijziging die gezondheidsinstituut Sciensano heeft aangebracht in de procedure voor kinderen.

"Kinderen onder drie jaar worden op dit moment niet systematisch getest bij de minste snotvalling", verduidelijkt de interfederaal woordvoerder over het coronavirus, Steven Van Gucht van Sciensano. "Bij kinderen van die leeftijd komt dat heel frequent voor, zonder dat dat reden is voor ongerustheid. Let wel, kinderen worden wel nog getest bij ernstige symptomen of als in hun omgeving iemand met hoog risico bevindt, bijvoorbeeld iemand met zwakke gezondheid."

Ook als er meerdere gevallen zijn in een en dezelfde klas of crèche moet die hele groep nog getest worden. "Die teststrategie wordt nu uitgebreid naar kinderen uit de leeftijdsgroep van drie tot zes jaar", zegt Van Gucht. "Het is vooral een procedurele overweging, zodat het niet naar een problematische situatie evolueert."

Gisteren nog bleek uit een studie van Sciensano, die verschillende buitenlandse studies bevestigde, dat kinderen in ons land minder vaak besmet raken met het coronavirus en dat het aantal secundaire besmettingen in scholen lager ligt dan in het gezin. Bovendien worden kinderen die toch besmet raken vaak minder ziek.

Sciensano expliciteert daarom in de gewijzigde procedure dat, in navolging van de crèches, kleuterklassen enkel moeten sluiten als een leerkracht positief test. Ook pas als er meer dan één kind positief test in dezelfde klas is een sluiting nodig.

"Zeker onder tien jaar zijn kinderen op zijn minst minder vatbaar voor het virus, en we denken ook dat ze minder besmettelijk zijn. Als er één geval wordt vastgesteld gaan we niet meer een volledige kleuterklas sluiten. De ervaring leert dat kinderen die positief testten vaak thuis zijn besmet en het niet makkelijk doorgeven. Extra voorzichtigheid is wel geboden, de situatie goed in het oog houden en meer aandacht hebben voor bijvoorbeeld handhygiëne."

Ook in de basisscholen worden kinderen die in dezelfde klas zitten als een kind dat positief testte, alsook leerkrachten, slechts als contactpersonen met laag risico beschouwd, mits extra voorzorgsmaatregelen. In het secundair onderwijs daarentegen gelden dezelfde regels als voor volwassenen, zoals dat bijvoorbeeld in het bedrijfsleven van toepassing is.

Mondmasker op openbaar vervoer vanaf 22 augustus ook verplicht in Denemarken

Ook in Denemarken is het nu verplicht een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Dat heeft premier Mette Frederiksen bekendgemaakt. De maatregel gaat in op 22 augustus.

"We doen dit omdat het besmettingsniveau aan het stijgen is, terwijl de activiteit in de sameleving ook toeneemt", zei Frederiksen, verwijzend naar het feit dat haar land weer open aan het gaan is. De premier voegde eraan toe dat de regering niet uitsluit de maatregelen naar andere openbare gelegenheden, zoals supermarkten en wachtzalen, uit te breiden.

Minister van Verkeer Benny Engelbrecht verduidelijkte dat de mondmaskerplicht geldt voor alle reizigers ouder dan twaalf jaar, alsmede bestuurders en andere personeelsleden in het openbaar vervoer. Het gaat daarbij om bussen, private bussen voor de lange afstand, treinen, trams, metro's, taxi's en veerboten. Tot nu toe was het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer aangeraden, behalve in zes gemeenten waar het verplicht was.

Gisterenavond maakte de Deense regering bekend dat toeristen niet meer zullen hoeven te bewijzen dat zij van plan zijn minstens zes nachten in het land te willen vertoeven. Kopenhagen had dit in juni ingevoerd, toen Denemarken de midden maart gesloten grenzen begon te heropenen.

Tot 1 november blijven samenenscholingen van meer dan honderd personen verboden. Tot dan blijven ook discotheken en nachtclubs dicht. Cafés en restaurants mogen daarentegen nu open blijven tot 2 uur in plaats van middernacht.

Frederiksen riep haar landgenoten ook op social distancing en hygiëne in acht te nemen. Denemarken registreerde 621 coronagerelateerde sterfgevallen en bijna 15.400 infecties.

Hogeschool PXL wil eerstejaarsstudenten zo veel mogelijk op de campus onderwijs geven

Hogeschool PXL in Hasselt, Genk en Diepenbeek heeft in een persbericht laten weten hoe zij het volgende schooljaar gaat organiseren. PXL wil eerstejaarsstudenten zo veel mogelijk op de campus of op de werkplek les laten volgen. "Die studenten hebben nood aan een sociale, onderwijskundige en organisatorische initiatie in het hoger onderwijs", zegt PXL. Eerstejaarsstudenten en werkstudenten die nooit in het hoger onderwijs zaten, zullen minstens 80 procent les krijgen op de campus of op de werkplek. Alle andere studenten zullen minstens 60 procent les krijgen op de campus of op de werkplek. 

"Omdat we zeer praktijkgericht zijn, kunnen we studenten spreiden tussen klaslokalen, labo's en ateliers. Dat geeft extra mogelijkheden om in kleine groepen en met de nodige veilige afstand onderwijs te geven." Daarnaast wil de hogeschool het leren op de werkplek (vb. stages) nog meer uitbreiden. "Onze studenten gaan op stage en doen projecten in organisaties en bedrijven. Dat willen we vanaf volgend academiejaar nog uitbreiden."

Ook online onderwijs blijft. Zo zullen lessen live gestreamd worden voor studenten die niet op de campus aanwezig kunnen zijn. "We kunnen die lessen ook opnemen en permanent ter beschikking stellen. Voor theoretische lessen kunnen we bijvoorbeeld werken met een rotatiesysteem. Het ene moment kan bubbel A op de campus les volgen en bubbel B kan de les thuis volgen via livestream, en het volgende moment erop draaien we de bubbels om", klinkt het. Bepaalde lessen zullen voor alle studenten online aangeboden worden en soms zullen studenten zich eerst thuis moeten voorbereiden en dan in de klas discussiëren.

De hogeschool hanteert strikte veiligheidsregels: maskers dragen, afstand houden, handen wassen, testen en tracen en sociale verantwoordelijkheid. 

Nog eens drie bijkomende besmettingen in Mechels woonzorgcentrum

In het Mechels woonzorgcentrum Milsenhof zijn nog eens drie bijkomende besmettingen vastgesteld. Dat brengt het totaal nu op 41: 33 bewoners en 8 personeelsleden. 

De eerste vaststelling van besmetting gebeurde op maandag, toen één bewoner besmet bleek te zijn. Later die dag werd een andere bewoner na een val in het ziekenhuis opgenomen. Bij de opname onderging hij een coronatest, die ook positief bleek te zijn. Daarop besloot de directie onmiddellijk alle bezoek stop te zetten en alle bewoners en personeelsleden te laten testen. 

Alle besmette bewoners werden naar een andere vleugel van het woonzorgcentrum verplaatst en worden er verzorgd door vijf personeelsleden die eveneens besmet zijn. Drie andere besmette personeelsleden zijn thuis.

"We hebben de situatie onder controle en hebben onmiddellijk de besmette personen en niet-besmette personen gescheiden", zegt directeur Danny Coremans. "Twee bewoners zijn iets zwaarder besmet en krijgen een behandeling, de anderen worden van zeer dichtbij gemonitord, maar vertonen geen symptomen en voelen zich prima. Momenteel hebben we niemand naar het ziekenhuis moeten brengen vanwege de coronabesmetting."

Meest gelezen