Opnieuw rellen met jongeren in Den Haag en Utrecht: "Hitte, corona en verveling leiden tot problemen"

In een aantal grootstadswijken in Nederland, is het al de hele week onrustig. Vooral in de Schilderswijk in Den Haag komt het tot confrontaties tussen de politie en groepjes jongeren. "De hitte, corona en verveling leiden tot problemen", zeggen buurtwerkers. 

Gisteravond brandde in de Schilderswijk in Den Haag een buurtcentrum uit, een gebouw van de stad waar bewoners sport- en spelspullen kunnen uitlenen. Omstaanders zeggen dat er een molotovcocktail naar het gebouw gegooid werd. De brandweer kon ter plaatse komen met versterking van de politie.

Later op de avond verzamelden zich een vijftigtal jongeren, ondanks het samenscholingsverbod. De politie pakte 27 van hen op. Op verschillende plaatsen in de wijk liepen gisteravond straathoekwerkers rond, met de bedoeling de rust te doen weerkeren. "Maar toch was er urenlang een kat- en muisspel met de politie aan de gang", schrijft de NOS.

Ook in de wijk Kanaleneiland in Utrecht waren er problemen. Daar werd met stenen gegooid en bushokjes werden vernield.

(lees verder onder de foto)

Het is al drie nachten op rij onrustig in Den Haag. De voorbije twee nachten gooiden jongeren met stenen en zwaar vuurwerk naar agenten en vernielden auto's. Tientallen heethoofden werden opgepakt. Begin deze week werden in verschillende wijken in Den Haag waterkranen opengedraaid en dat gaf problemen met de watervoorziening. 

De Schilderswijk in Den Haag heeft al langer een slechte reputatie. Wat de precieze aanleiding is voor de recente rellen, is niet zo eenvoudig te achterhalen. Bij de NOS vertelt jeugdwerker Dean Arma dat hij het 's avonds voelt borrelen in de wijk. "Het gaat om groepjes jongeren, op zoek naar sensatie. Ze wachten tot iemand het lef heeft om te beginnen." 

In de Schilderswijk wonen vooral gezinnen van Turkse en Marokkaanse origine. Volgens jongerenambassadeur Aad van Loenen heeft veel van het probleemgedrag te maken met de uitzonderlijk zomer. De vakanties in Marokko en Turkije kunnen niet doorgaan door de coronamaatregelen. Aan de NOS vertelt hij: "Normaal zijn ze in de zomer vaak wekenlang weg. Er is geen geld voor een vakantie in Nederland. Veel jongeren zijn dus op straat. Als jongeren bij elkaar komen, krijg je groepsgedrag, dan escaleren de dingen."

Het gaat om groepjes jongeren, op zoek naar sensatie. Ze wachten tot iemand het lef heeft om te beginnen

Dean Arma, jeugdwerker in Den Haag

Volgens van Loenen spelen ook de coronamaatregelen van de voorbije maanden mee: "Als je maandenlang de scholen sluit, nauwelijks zwembaden opent en jongeren wegjaagt van het strand, dan krijg je dit.De coronatijd is een rare tijd. We hebben het als volwassenen druk met onszelf, maar heel weinig met de jeugd."

Meest gelezen