Videospeler inladen...

Vastgelopen schip voor kust van Mauritius is in tweeën gebroken

Het Japanse vrachtschip dat eind vorige maand vastliep voor de kust van het eiland Mauritius, in de Indische Oceaan, is zo goed als in tweeën gebroken. Gevreesd wordt dat er daardoor nog brandstof in zee zal terechtkomen.

Het schip MV Wakashio liep op 25 juli vast op een rif voor de kust van Mauritius. In totaal was er zo'n 4.000 ton brandstof aan boord. Na enkele dagen begon de romp van het schip te scheuren onder de beukende golven. Zo'n 1.000 ton olie lekte zo in zee en heeft er schade veroorzaakt aan het plaatselijke ecosysteem.

Bekijk hieronder helikopterbeelden van het in tweeën gebroken schip en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Eerder deze week kwam het bericht dat bijna alle resterende olie was weggepompt uit het schip, maar volgens de eigenaar is er nog wat restbrandstof aanwezig. Het is niet duidelijk over hoeveel brandstof het precies gaat.

De vrees bestaat dat de resterende olie in de oceaan zal terechtkomen nu het schip in tweeën is gebroken. De kustwacht staat paraat met materiaal mocht dat inderdaad het geval zijn, klinkt het.

Mauritius wordt ook wel eens "de parel van de Indische Oceaan" genoemd. Een ecologische ramp kan bijzonder nefast zijn voor het toerisme dat er al lijdt onder de coronacrisis. Heel wat inwoners van het eiland hebben de voorbije dagen mee geholpen om de schade te beperken. Er was onder meer de oproep om haar te doneren waarmee men olie in de oceaan wil opruimen. Menselijk haar is erg geschikt om olie op te ruimen uit water.

"Parel van de Indische Oceaan"

Mauritius ligt ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan. Het hoofdeiland met kleinere eilandjes werd achtereenvolgens gekoloniseerd door Hollanders, Fransen en Britten, maar is sinds de jaren 60 onafhankelijk. Geografisch hoort het bij Afrika, al bestaat het grootste deel van de bevolking van 1,2 miljoen inwoners uit hindoes van Indische oorsprong. De anderen zijn afstammelingen van vroegere slaven uit Afrika of van Franse of Britse komaf.

De voorbije decennia is de economie herschikt van landbouw en suikerriet naar moderne sectoren. Mauritius heeft een sterke financiële sector en krijgt het verwijt van een belastingparadijs te zijn. Daarnaast heeft het natuurschoon geleid tot een grote toeristische industrie. Er wordt ook veel textiel uitgevoerd naast suiker, thee en koffie. 

Mauritius heeft van de Britten een stabiel democratisch model en een rechtsstaat overgehouden. Het land heeft het hoogste inkomen per hoofd in Afrika. Daarnaast is het een knooppunt van grote zeevaartroutes vanuit het Verre Oosten en India om Afrika naar de Atlantische Oceaan. Het is nu net dat laatste dat het toerisme onder druk dreigt te zetten.

Een resort in Mauritius. Foto: otterboris.

Meest gelezen