De varkens moeten de laatste maanden in de weiden rondlopen en eten dan vooral eikels. Foto: Juan Arranz.

Spanje is woedend over productie van "jamon iberico" in de VS: "Die varkens eten pinda's en geen eikels"

Enkele Amerikaanse landbouwbedrijven brengen hammen op de markt die als "jamon iberico" of typische Iberische hammen uit Spanje worden vernoemd. Het gaat wel om hetzelfde soort varkens als in Spanje, maar in de VS krijgen die vooral pinda's en pecannoten te eten en niet de eikels zoals in Spanje. De Spaanse producenten eisen dat de regering in Madrid de eigen oorsprongsbenaming beter beschermt.

Het is een specialiteit van de Spaanse keuken en een nationale trots in het Iberische land: de "jamon iberico de bellota". Naar aloude traditie mag die enkel komen van een speciaal donker varken met zwarte poten dat de laatste maanden in de weide of "dehesa" mag rondlopen en zich dan hoofdzakelijk voedt met eikels.  

Wij zijn een land van idioten die hun erfgoed weggeven zonder dat de regering daar iets tegen doet

Constantino Martinez, activist voor Spaanse producten, aan The Guardian

Dat is nog niet alles, want na het slachten moeten de hammen minstens 36 maanden behandeld worden met zeezout en  in vakkundige omstandigheden gedroogd worden. Al die strikte regels zouden het vlees zijn unieke smaak geven en bovendien zou het gehalte aan slechte cholesterol beperkt blijven. Vooral de zuidwestelijke gebieden Extramadura, Salamanca en Huelva zijn productiegebieden.

In Spanje en Portugal is de "jamon" een vaste waarde, maar er wordt ook erg veel uitgevoerd naar andere EU-landen en de rest van de wereld, vooral dan naar Latijns-Amerika waar de Iberische invloed erg groot is. 

"Jamon americano" verketterd

Daar wringt het schoentje: sinds enkele jaren brengen ook enkele Amerikaanse bedrijven hammen op de markt onder de noemer "jamon iberico". "Acornseekers" uit Texas is dan nog opgezet door Spaanse immigranten ook en "White Oak Pastures" zelfs door lokale boeren.

Dat laatste Amerikaanse bedrijf heeft dezelfde soort varkens uit Spanje laten invoeren, maar geeft toe dat die dieren in de weiden van Georgia vooral pinda- en pecannoten eten en geen eikels. De hammen zouden daarna verwerkt en gedroogd worden in de staat Iowa. Het bedrijf geeft op zijn website zelf toe dat het vlees anders kan smaken dan de "jamon iberico de bellota" uit Spanje, maar het gebruikt natuurlijk wel een misleidende benaming. (Lees verder onder het bord).

Een bord met sneetjes jamon iberico de bellota. Foto: Krista.

De Spaanse producenten verwijten de eigen regering en de Europese Unie dat die te weinig doen om de oorsprongsbenaming te laten respecteren buiten de EU. "Wij zijn een land van idioten die hun erfgoed weggeven zonder dat de regering daar iets tegen doet", zo valt Constantino Martinez, een van de voorvechters van de Spaanse culinaire traditie, in de krant The Guardian uit naar zijn eigen regering in Madrid. Concreet vrezen de Spaanse hammenproducenten niet zo zeer in Noord-Amerika marktaandeel te verliezen, maar wel in Latijns-Amerika en Azië, waar die jamon ook erg gegeerd is. 

De VS hebben een slechte reputatie inzake Europese oorsprongsbenamingen. Het komt wel vaker tot conflicten tussen de VS en de EU omdat Amerikaanse producenten inbreuken maken op benamingen zoals champagne, sherry, porto of kazen uit Europa. 

Meest gelezen