Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

10.000 jongeren betogen in Bangkok voor echte democratie in Thailand

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn meer dan 10.000 mensen opgedaagd voor een betoging tegen het regime. De manifestanten eisen een echte democratie en een terugkeer naar een echte grondwet, maar opvallend was dat ze vermeden kritiek te geven op de monarchie in het land. De betoging is een uitloper van het studentenprotest dat al wekenlang Thailand beroert.

Volgens waarnemers ging het om de grootste betoging sinds de militaire staatsgreep die de huidige regering aan de macht bracht in 2014. De betogers verzamelden zich aan het Monument voor de Democratie in de hoofdstad Bangkok. Er waren naar schatting tussen de 10.000 en de 12.000 deelnemers.

Er werden slogans geroepen zoals "Weg met de dictatuur" en "Het land hoort toe aan het volk". In mindere mate werd ook geëist dat de invloed van de monarchie kleiner zou worden, maar over het algemeen werd kritiek op het koningshuis gemeden. Daarop staan in Thailand zware straffen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De betoging is een uitloper van studentenprotest dat al wekenlang bezig is. De jongeren eisen het ontslag van de regering van premier en voormalig stafchef Prayuth Chan-ocha, een terugkeer naar een democratische grondwet en het stoppen van de repressie van critici van het regime. Opvallend is ook dat er vandaag niet enkel jonge mensen betoogden, maar veel ouderen.

Regering aarzelt om op te treden

De regering van Prayuth Chan-ocha weet zich al een tijdje geen raad met het groeiende protest. De voorbije dagen zijn wel een aantal leiders van de beweging opgepakt en sommigen zijn opnieuw vrijgelaten. Er zijn ook geen duidelijke banden met oppositiepartijen, die nochtans in Thailand erg snel gemuilkorfd worden. 

Voormalig stafchef Prayuth Chan-ocha greep in 2014 de macht en is sindsdien premier. Eerst leidde hij een soort junta, maar sinds enkele jaren is hij regeringsleiders als gevolg van een soort verkiezingen. Daarvoor is echter de grondwet zodanig aangepast dat het leger de facto de macht altijd in handen heeft. Volgens hem is dat nodig om het land te behoeden voor de politieke chaos die er voordien heerste. Feit is wel dat hij niet aarzelt om partijen die te veel macht krijgen, snel te ontbinden. 

De grondwet die door Prayuth werd opgesteld, laat de vrije verkiezing toe van een Lagerhuis van 500 leden. Daarnaast is er een Senaat waarvan alle 250 leden worden aangesteld door een orgaan dat onder controle staat van de legertop. Om een regering te vormen, moet een premier de steun van beide kamers (lees dus ook van het leger) krijgen. Bij de verkiezingen van vorig jaar haalde de partij van Prayuth overigens minder stemmen dan de Phuea Thai van de door het regime verketterde Shinawatra-familie, waarvan al drie premiers zijn afgezet sinds 2006.

Het Monument voor de Democratie in Bangkok herdenkt de grondwettelijke revolutie van 1932 die een einde maakte aan het koninklijk absolutisme. Een echte democratie bleek echter altijd moeilijk te liggen in Thailand en na een staatsgreep in 1958 werd het koninklijk gezag geleidelijk opnieuw sterker. Sindsdien wisselden militaire junta's en burgerregeringen elkaar af via staatsgrepen of verkiezingen. Premier Prayuth Chan-ocha kreeg wel lof voor zijn aanpak van de coronacrisis, maar de economische gevolgen daarvan kunnen hem op termijn ook parten spelen.

Meest gelezen