Gigantische compostberg blijft keer op keer in brand schieten in Koersel

In Koersel is de brandweer al zeven keer moeten uitrukken voor een smeulende afvalberg die vanzelf in brand schiet. Het gaat om groenafval en slib uit de Vallei van de Zwarte Beek. De Vlaamse Landmaatschappij kan het groenafval nog niet verwijderen omdat het arseen bevat.

De brandweer is de branden intussen gewoon. Ze ruimen de aanvoerslang voor water zelfs niet meer op, zodat ze onmiddellijk opnieuw kunnen beginnen met blussen. De stad Beringen vraagt intussen aan de Vlaamse Landmaatschappij zo snel mogelijk een oplossing. Er is vooral rookhinder. Zo hebben de bezoekers van het aanpalend domein van Blueberry Fields er last van.

Natuurlijk arseen

De Vlaamse Landmaatschappij heeft al overlegd met het stadsbestuur. Het probleem is dat de afvalberg arseen bevat en dat moet eerst aangepakt worden.

"Het gaat om natuurlijk arseen dat voorkomt in veengronden", zegt Els Segers van Vlaamse Landmaatschappij. "Het probleem is alleen dat de hoeveelheid arseen groter is dan wettelijk toegelaten. Daarom hebben we moeten overleggen met OVAM hoe het arseen veilig kan afgevoerd en behandeld worden. En dat heeft voor vertraging gezorgd". 

Het afval is afkomstig van de herinrichtingswerken die de VLM uitvoert in de waardevolle Vallei van de Zwarte Beek. 

Meest gelezen