Videospeler inladen...

Ongeziene bloei van zeevonk veroorzaakt kilometerslange oranje vlekken op de Noordzee

Gisteren is op de Noordzee een indrukwekkende natuurlijke bloei van de zeevonk waargenomen. Dat is een eencellige planktonsoort, ook bekend als noctiluca. Een zeiler had een opvallende oranjekleurige vlek op zee gezien en dacht dat het vervuiling kon zijn. Hij verwittigde de Kustwacht. Die trok samen met andere diensten op onderzoek uit en kwam tot het besluit dat om een grote natuurlijke bloei ging van de zeevonk. 

De oranje vlek werd eerst gezien aan de zandbank Buitenratel. Die ligt zo'n 16 à 20 kilometer in zee voor de Belgische Westkust en nabij de grens met de Franse wateren. 

De opvallende melding deed de Kustwacht de wenkbrauwen fronsen, omdat de gerapporteerde kleur niet overeenkwam met de typische kleuren van minerale olie. De zeiler had ook melding gemaakt van dode vogels. Dit kon wijzen op een chemisch product. Maar het kon ook een grote natuurlijke algenbloei zijn.

(lees voort onder de foto)

Noctiluca-bloei Buitenratel zandbank, 15 augustus 2020, gedocumenteerd vanuit toezichtsvliegtuig KBIN (© KBIN_BMM)

De scheepvaartpolitie stuurde een patrouille ter plaatse die enkele stalen nam. De dode vogels werden niet meer gezien. Ook de reddingshelikopter van de luchtmachtbasis van Koksijde vloog over het gebied en het toezichtsvliegtuig van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) werd opgeroepen om de ruimere zeegebieden voor de Belgische kust te scannen op eventuele vervuiling. Op luchtbeelden zijn kilometerslange oranjeachtige vlekken en slierten te zien. Uit onderzoek bleek dat het om een bloei van de zeevonk ging. 

Bekijk hier de luchtbeelden:

Videospeler inladen...

De zeevonk is een relatief grote eencellige micro-alg die in de meeste zeeën van de wereld voorkomt en tot het plankton behoort. Het ziet eruit als een gelatineus bolletje met een staartje, waarmee voedsel wordt gevangen. Als de algen in hoge concentraties aanwezig zijn vormen ze goed zichtbare oranje vlekken. 's Nachts lichten die op. Vooral in het voorjaar en in de zomer kunnen er hoge concentraties voorkomen. Er wordt dan gesproken van een bloei. Volgens het KBIN is de bloei die nu waargenomen werd waarschijnlijk het gevolg van het erg warme en rustige weer van de afgelopen dagen. 

(lees voort onder de foto)

De zeevonk is op zich een onschadelijk organisme. Op dit moment is de massa wel al aan het afsterven en rotten. Dat zou mogelijk tot een plaatselijk zuurstoftekort in het water kunnen leiden en tot vissterfte. Het is ook mogelijk dat de komende week resten van de oranje massa op de Belgische stranden zullen aanspoelen. 

Meest gelezen