Onweerszone veroorzaakt wateroverlast in West-Vlaanderen en Antwerpen

Op verschillende plaatsen in ons land heeft het hevig geonweerd. Onder meer in West-Vlaanderen en Antwerpen was er wateroverlast door overvloedige regenval op korte tijd. 

De actieve onweerszone trok van Frankrijk naar Nederland, pal over ons land. West-Vlaanderen kreeg als eerste de volle laag. De brandweer van de Westhoek had de handen vol met ruim 50 oproepen voor wateroverlast. “Voornamelijk de regio's rond Nieuwpoort, Kortemark en Koekelare zijn getroffen. De meldingen gaan hoofdzakelijk over ondergelopen kelders, liftschachten en waterinsijpeling via daken", klinkt het. Grote schade bleef evenwel uit.

Ook vanuit de provincie Antwerpen kwamen berichten van ondergelopen straten. Dat was onder meer het geval in Berchem, waar in de buurt van het station twee lijnbussen vast kwamen te zitten (zie foto in artikel). In een van de bussen konden de chauffeur en passagiers de bus niet meer op eigen houtje droog verlaten en moesten ze wachten op hulp. In de stad Antwerpen lag alle bus- en tramverkeer trouwens een tijdje helemaal stil omdat rijden onmogelijk was door de felle regen. 

Bekijk hieronder beelden van het onweer en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Code geel

Aanvankelijk had het KMI code oranje afgekondigd voor het hele land. Later werd dat afgezwakt en gold code oranje niet meer voor alle provincies. Later op de avond werd code geel van kracht. 

En de komende dagen?

Maandagochtend zijn er eerst opklaringen. Daarna ontstaan er meer wolkenvelden met enkele lokale buien. Die buien kunnen nog onweerachtig zijn. De maxima schommelen van 21 à 23 graden in de kuststreek en de Ardennen tot 24 à 26 graden elders. De zuidwestenwind wordt matig. Maandagnacht wordt het vaak droog. In de kuststreek kunnen er nog enkele buien vallen. De minima dalen dan naar waarden van 12 graden in de Hoge Venen tot 16 graden in Vlaanderen.

Dinsdagochtend is er kans op lage wolken en lokale mistbanken. Overdag wisselen zon en wolken elkaar af. Er vallen nog enkele buien, mogelijk hier en daar met onweerachtig karakter. De maxima schommelen van 19 graden in de Hoge Venen tot 24 graden in het centrum. Aan zee is de wind soms vrij krachtig.

Woensdag verwacht het KMI, na het eventuele ochtendgrijs, opklaringen. Geleidelijk neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten. Overdag blijft het overwegend droog, maar 's avonds gaat het licht regenen. De maxima liggen tussen 21 en 26 graden.

Donderdag wordt het tijdelijk warmer met maxima van 25 tot 30 graden. Het is wisselend bewolkt en in vele streken droog, maar over het westen is er wel meer kans op regen bij tussenpozen.

Een uitgebreid weerbericht vindt u op onze weerpagina

Meest gelezen