Viroloog Marc Van Ranst: "In Brussel zelfde strenge maatregelen invoeren als in Antwerpen"

Viroloog Marc Van Ranst pleit voor strengere maatregelen in Brussel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het aantal besmettingen in Brussel blijft stijgen. In Antwerpen lijkt er een daling ingezet. "Dat betekent dat de strengere maatregelen die daar genomen zijn werken", zegt Van Ranst. 

Wie vandaag de grafiek met het gemiddelde aantal besmettingen per dag bekijkt, ziet dat de cijfers zich lijken te stabiliseren, en zelfs lijken te dalen. In de week van 6 tot 12 augustus testten per dag gemiddeld 588 mensen positief op het coronavirus. Enkele dagen geleden was dat gemiddelde nog 606 bevestigde besmettingen per dag.

Hebben we de piek van de tweede coronagolf achter de rug? Volgens epidemioloog Brecht Devleesschauwer van het wetenschappelijke instituut Sciensano moeten we nog even afwachten. “Het Belgisch cijfer wordt op dit moment sterk beïnvloed door wat er in Antwerpen gebeurt. Een derde van alle Belgische besmettingen wordt in Antwerpen geregistreerd. Daar daalt het aantal besmettingen (met 17%), en dat heeft dus een impact op het totale cijfer.”

Volgens Devleesschauwer moeten we de ogen nu richten op Brussel. “In Brussel zien we een stijging in het aantal besmettingen. Vandaag zelfs een stijging van 42%. Als dat cijfer zo sterk blijft stijgen, kunnen ook de nationale cijfers weer de lucht ingaan.”

Het was voorspeld dat er een daling ging komen in Antwerpen. Dat betekent dat de maatregelen daar werken.

Viroloog Marc Van Ranst

Ook viroloog Marc Van Ranst wijst erop dat we waakzaam moeten blijven. "Het was voorspeld dat er een daling ging komen in Antwerpen. Dat betekent dat de maatregelen daar werken", zegt hij.

Hij pleit er dan ook voor om die maatregelen in Antwerpen zeker nog te behouden. "Het feit dat de cijfers er nu naar beneden gaan, wil niet zeggen dat het daar nu in orde is. We moeten de waakzaamheid gewoon uitbreiden naar alle andere gebieden waar het R-getal boven de 1 zit", zegt hij. Als het R-getal boven de 1 zit, betekent dit dat iemand die besmet is met het virus zelf meer dan 1 persoon besmet. Dan kan het aantal besmettingen heel snel de lucht ingaan. 

Antwerpse maatregelen ook in Brussel?

Probleemgebieden zijn nu vooral Brussel en Luik. "Daar wint de epidemie nog steeds aan kracht. Als dit niet verandert dan gaan we op hogere cijfers uitkomen dan een week geleden."

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd afgelopen week de verplichting ingevoerd om een mondmasker te dragen. Maar dat gaat voor Van Ranst niet ver genoeg. 

Als de 19 Brusselse gemeenten allemaal hun eigen politiek gaan voeren dan is dat heel moeilijk te begrijpen voor de mensen die er wonen of werken

"Als de situatie niet onder controle geraakt in Brussel zullen daar ook maatregelen zoals in Antwerpen moeten worden genomen", zegt hij. Dat gaat dan over de invoering van een avondklok, beperktere openingsuren voor de horeca, verplicht thuiswerk, een verbod op ploegsporten voor volwassenen en in de meest getroffen zones een verbod op evenementen en feesten. Ondertussen stuurde Antwerpen die maatregelen wel al wat bij

Van Ranst vindt dat vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hierin een rol moet spelen. "Als de 19 Brusselse gemeenten allemaal hun eigen politiek gaan voeren dan is dat heel moeilijk te begrijpen voor de mensen die er wonen of werken. In Antwerpen heeft de provincie de maatregelen genomen, in Brussel zou dat dan het Hoofdstedelijk Gewest moeten zijn."

Volgens de viroloog is het nog mogelijk om de tweede golf met lokale maatregelen te counteren. "Als we op plaatsen waar het aantal besmettingen duidelijk stijgt strengere maatregelen nemen, kunnen we van deze golf een golfje maken."

Als we op plaatsen waar het aantal besmettingen duidelijk stijgt strengere maatregelen nemen, kunnen we van deze golf een golfje maken.

Viroloog Marc Van Ranst

Meest gelezen