"Gitaargod van de klassieke muziek" Julian Bream is niet meer

De Britse gitarist en luitist Julian Bream werd 87. Hij had een enorme invloed op de wereld van de klassieke gitaar. Verschillende componisten schreven muziek speciaal voor hem. "We verliezen een legende", zegt de jonge gitarist Maarten Vandenbemden.

Om zijn grote voorbeeld Julian Bream te eren haalt de jonge gitarist Maarten Vandenbemden van het duo Adentro de superlatieven boven in "Espresso" op Klara: "We hebben met Julian Bream een legende verloren, een gitaargod van de klassieke muziek, die van groot belang was voor alle gitaristen en voor ons instrument."

Toen Julian Bream zelf naar de muziekschool trok, kon je daar nog geen gitaar volgen. Hij studeerde dan maar eerst piano en leerde gitaar en luit spelen op zichzelf. Zijn eerste instrument was een luit die zijn vader van een matroos kocht. De jonge Julian speelde er deuntjes op die hij op de radio hoorde. In het leger leerde hij elektrische gitaar spelen en improviseren. Hij bewonderde de jazzgitarist Django Reinhardt.

Dankzij Bream heeft klassieke gitaar nu andere positie in de muziek

"De invloed van Bream is niet te overschatten; dankzij hem heeft de klassieke gitarist nu een andere positie in de muziekwereld," zegt Maarten Vandenbemden. Zo is anno 2020 gitaar een van de meest gevolgde muziekopleidingen.

Nogal wat componisten hebben speciaal voor Julian Bream muziek geschreven. De bekendste is Benjamin Britten die het stuk "Noctural" voor hem componeerde.  

Julian Bream speelde ook luit, een instrument dat mede dankzij hem weer bekend raakte. Hij groef diep in de archieven naar muziek uit de Elizabethaanse tijd, de 16e eeuw, in Engeland. Hij speelde met zijn eigen ensemble, het Julian Bream Consort, en trad onder meer op met actrice Peggy Ashcroft, die gedichten uit die periode voorlas.

Julian Bream was een van de best verkopende klassieke muzikanten; hij werd geridderd in Groot-Brittannië en won veel prijzen, onder meer vier Grammy’s. Bream gaf vaak masterclasses, openbare lessen voor studenten, die ook op de BBC werden uitgezonden.  

Bekijk hier zo'n "openbare les" met een stuk van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos:

Julian Bream overleed op vrijdag 14 augustus. Hij is 87 jaar geworden. Enkele jaren geleden maakte hij een ongelukkige val en sindsdien speelde hij niet meer. Hij leek dat zelf niet zo erg te vinden: "Ik ben nu een betere muzikant" was zijn lakonieke commentaar. Maar hij bleef jonge muzikanten inspireren en ook financieel ondersteunen met zijn Julian Bream-stichting. Over zijn bijzondere leven en boeiende muzikale carrière werd enkele jaren geleden een documentaire gemaakt:

Meest gelezen