In het Arctic National Wildlife Refuge reservaat in de Amerikaanse staat Alaska mag binnenkort naar olie en gas geboord worden.

Amerikaanse regering laat olieboringen in een natuurgebied in Alaska toe

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een plan goedgekeurd om olie- en gasboringen toe te staan in een groot natuurgebied in de staat Alaska. De boringen zijn omstreden: in het gebied was al tientallen jaren geen olie- en gaswinning toegestaan.

Het gaat om het natuurgebied Arctic National Wildlife Refuge in de Amerikaanse staat Alaska. Het uitgestrekte natuurreservaat is twee keer zo groot als Nederland en is de grootste resterende strook vrije natuur in de Verenigde Staten.

Door de boorvergunningen goed te keuren, maakt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de weg vrij voor de veiling van olie- en gasrechten in het gebied. Het ministerie heeft nog geen officiële datum voor de veilingen bekendgemaakt, maar verwacht de eerste veilingen eind dit jaar.

Het Arctic National Wildlife Refuge reservaat is twee keer zo groot als Nederland en de grootste strook vrije natuur in de Verenigde Staten.

De staat Alaska reageert alvast tevreden op deze beslissing. Alaska is erg afhankelijk van olie- en gaswinning. Volgens senator Dan Sullivan zal deze boorvergunning voor nieuwe banen zorgen en zo bijdragen aan de economie van de staat. De olieproductie in Alaska is sinds de jaren 80 afgenomen.

Milieuactivisten zijn erg boos over de toegekende boorvergunning.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Milieuactivisten zijn tegen de boorvergunning. Zij probeerden de afgelopen jaren al om de boringen tegen te houden. In 2017 was er al een wetgeving aangenomen waardoor het gebied kon worden opengesteld voor verkenningen naar olie en gas.

In het natuurgebied Arctic National Wildlife Refuge komen onder meer ijsberen, wolven, arenden en veel trekvogels voor.

Meest gelezen