Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Belangrijke posten voor vrouwen in heilige plaatsen Mekka en Medina

De Saoedische autoriteiten hebben tien vrouwen belangrijke posten gegeven in de religieuze instellingen in Mekka en Medina, de twee belangrijkste heilige plaatsen voor de islam. De conservatieve Golfstaat wil zo de rol van vrouwen in het land versterken.

In Saoedi-Arabië werden vrouwen zeer lang weggehouden van de arbeidsmarkt, tot er in 2016 een opening werd gecreëerd. Dat vrouwen belangrijke posten krijgen in religieuze instellingen in het streng religieuze land is dus vrij nieuw en blijft uitzonderlijk.

Het algemeen bestuur van de twee heilige moskeeën in Mekka en Medina meldde zondag dat 10 vrouwen werden aangesteld in verschillende departement, vooral voor administratieve en technische taken. De aanwervingen zijn bedoeld "om de daadkracht van gekwalificeerde en capabele Saoedische vrouwen te versterken". De twee moskeeën namen in 2018 ook al 41 vrouwen aan voor directieposten.

De versterking van de rechten van vrouwen past binnen het plan "Visie 2030" van kroonprins Mohammed bin Salman, dat de economie in het land moet diversifiëren en een einde maken aan de afhankelijkheid van olie.

In het derde trimester van 2019 was 35 procent van de werkende Saoediërs een vrouw. Ze maken ook 84 procent van de werkzoekenden uit. Buiten betere voorwaarden op de arbeidsmarkt, hebben vrouwen ook andere rechten verkregen. Zo mogen ze autorijden en kunnen ze zonder de toestemming van een man een paspoort aanvragen.

Kroonprins bin Salman krijgt wel nog veel kritiek van activisten, omdat hij tegenstanders nog steeds zeer zwaar aanpakt.

Meest gelezen