Radio 2

Blok 9 van Peterboswijk in Anderlecht wordt gerenoveerd: "Het is echt oud geworden" 

 Eén van de flatgebouwen in de Peterboswijk in Anderlecht, "blok 9", wordt binnenkort grondig gerenoveerd. Het flatgebouw telt 80 appartementen, verdeeld over 10 verdiepingen. 

Beliris, het federaal team dat in Brussel projecten uitvoert die de rol van Brussel als hoofdstad onderstrepen, gaat binnenkort "blok 9" renoveren. Dat is één van de vele flatgebouwen in de Peterboswijk in Anderlecht. De wijk kwam al geregeld in het nieuws door problemen met jongeren.  

"Blok 9" telt 80 appartementen, verdeeld over 10 verdiepingen. Voor de bestaande gevel komt een heel nieuwe gevel in betonnen elementen. Die maken het mogelijk om elk appartement te voorzien van een balkon, dat zal ingericht worden als wintertuin. Voorts worden alle technische installaties vernieuwd. De bewoners kunnen tijdens de werken in hun flat blijven wonen. 

Afbrokkelend plafond

De bewoners van de wijk zijn blij met de renovatie, want de toestand van sommige flats is ronduit erbarmelijk. "Het is echt oud geworden", zegt een man. "Het ruikt niet lekker als je een flat binnenkomt, en er vallen brokken van het plafond door de vocht," getuigt Adrienne.  "Mij kan het niet schelen, ik ben hier binnenkort toch weg", voegt ze er aan toe. 

Het lekt overal, er zijn schillen op de muren. Het is echt limiet.

"Ik woon hier al 22 jaar", vertelt Annie. "Er zijn veel appartementen die een renovatie nodig hebben. Het mijne is vorig jaar gerenoveerd. Maar op andere plaatsen is het echt triestig. Sommige mensen wachten al vijf jaar op noodzakelijke vernieuwingen," getuigt ze. "Maar de tijd van vroeger komt niet meer terug", stelt Annie. "Vroeger was het hier een mooie, kalme wijk. Maar dat is vandaag heel anders", besluit ze.

Radio 2

De werken worden uitgevoerd in samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappij De Anderlechtse Haard. Het project is begroot op 11 miljoen euro. De start van de werken wordt verwacht begin 2022.

Meest gelezen