Matthieu Bonne

Matthieu Bonne van "Kamp Waes" is klaar om non-stop van Knokke naar De Panne te zwemmen: "Ik zie het helemaal zitten"

Matthieu Bonne uit Bredene is klaar om van Knokke-Heist naar De Panne te zwemmen. De laatste trainingssessie voor zijn recordpoging, eind augustus, is goed meegevallen. Tijdens die laatste training zwom hij maar liefst 15 uur non-stop. "Ik zwom van Nieuwpoort naar De Haan en terug", zegt hij. "Dat is een volledige simulatie, goed voor 54 kilometer. Ik ben er klaar voor om als eerste de hele kustlijn af te zwemmen."

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Matthieu Bonne uit Bredene slaagde er vorig jaar in om als 18de Belg ooit het Kanaal over te zwemmen. Hij maakte de oversteek van Dover naar Noord-Frankrijk in 12 uur en 47 minuten. Het is niet zijn enige huzarenstukje. Hij beklom ook al de Matterhorn in Zwitserland en nam deel aan de Marathon des Sables. En natuurlijk kennen we hem van het Eén-programma "Kamp Waes".

Matthieu heeft een nieuwe extreme uitdaging. "Ik wil proberen om als allereerste ooit heel de Belgische kust solo en non-stop af te zwemmen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien eenvoudig, maar niets is minder waar. De afstand tussen De Panne en Knokke is 67 kilometer, maar in werkelijkheid zal het veel meer worden door de getijden en de stromingen."

(Lees voort onder foto)

Radio 2

Tussen 26 en 30 augustus staat de recordpoging op het programma. "Ik zal in Knokke-Heist vertrekken, met de stroming mee. Tegen dat het donker wordt, zal ik stroming tegen hebben. Het voordeel is dat ik dan niet zal zien dat ik niet of nauwelijks vooruit geraak. Later draait de stroming dan weer richting De Panne."

Meest gelezen