Videospeler inladen...

"Donald Trump is verkeerde president voor ons land": 5 opvallende momenten van dag 1 van Democratische conventie in VS

"Donald Trump is de verkeerde president voor ons land. Het is wat het is." Met die woorden sloot Michelle Obama, de voormalige first lady van de Verenigde Staten, de eerste dag van de Democratische conventie af. Van de speech van Obama over een opvallende Republikeinse gast tot de emotionele getuigenis van een vrouw wier vader stierf aan corona: 5 opvallende momenten uit de virtuele show. 

1. Volledig virtueel

Normaal is zo'n conventie een massabijeenkomst van kandidaten, leden en aanhangers van de partij. Veel gejoel, veel applaus, veel confetti. Maar door de coronacrisis ziet de conventie er dit jaar helemaal anders uit. De bijeenkomst was volledig virtueel, met toespraken en optredens die live uitgezonden werden op het internet en op de Amerikaanse televisie.

Actrice Eva Longoria modereerde de hele avond, die als thema "We, the people" ("Wij, het volk") had. "Iedere vier jaar komen we samen om onze democratie nogmaals te bevestigen, dit jaar komen we samen om haar te redden", begon ze de avond. Wat volgde was een compilatie van video's waarin de inleiding van de grondwet opgezegd werd, eindigend met presidentskandidaat Joe Biden.  

Bekijk hier hoe de virtuele conventie van start gaat:

Videospeler inladen...

"De vrees bestond dat een online conventie, zonder de toeters en bellen, zonder het applaus, weinig zou geven", vertelt correspondent Björn Soenens. "Maar dit was eigenlijk een tv-programma. De speeches waren niet te lang, mooi geknipt zoals tv-makers dat kunnen. Er was ook minder tijdverlies, het was kernachtiger en dat maakte toch veel meer impact dan voordien verwacht was."

Het was kernachtiger en dat maakte toch veel meer impact dan voordien verwacht was

Björn Soenens

2. Kopstukken Michelle Obama en Bernie Sanders

De meest indrukwekkend speech was die van voormalige first lady Michelle Obama, die de eerste avond van de conventie mocht afsluiten. 

Bijna 20 minuten lang duurde haar speech, waarin ze hard uithaalde naar president Donald Trump en waarbij ze hem maar één keer bij naam noemde. "Donald Trump is de foute president voor ons land. Hij heeft meer dan genoeg tijd gehad om te bewijzen dat hij het kan, maar dit gaat hem te boven. Hij kan dit moment niet nemen, hij kan simpelweg niet zijn wie wij nodig hebben. Het is wat het is", sprak ze duidelijke taal.

Hij kan simpelweg niet zijn wie wij nodig hebben. Het is wat het is

Michelle Obama

Ze herhaalde ook nog eens haar bekende uitspraak van de vorige conventie in 2016 - "when they go low, we go high". Ze is nog altijd overtuigd van die uitspraak. "Maar omhoog gaan, betekent niet dat je een glimlach op je gezicht tovert en aardige dingen zegt als je geconfronteerd wordt met wreedheid. Omhoog gaan betekent het moeilijkere pad nemen, schrapen en klauteren naar de bergtop."

Ze riep dan ook op om voor Joe Biden te stemmen: "We moeten voor Joe Biden stemmen, alsof ons leven er vanaf hangt."

Bekijk hier een fragment uit de speech van Michelle Obama:

Videospeler inladen...

Ook senator Bernie Sanders - die vier jaar geleden als Democratische kandidaat de duimen moest leggen tegen Hillary Clinton - sprak diezelfde boodschap. "Deze verkiezing is de belangrijkste in de moderne geschiedenis van dit land. Als reactie op de ongeziene crisissen die we meemaken, hebben we een ongezien antwoord nodig, een beweging zoals nooit tevoren, van mensen die bereid zijn om op te staan en te vechten voor democratie en fatsoen, tegen hebzucht, oligarchie en autoritarisme. En we hebben Joe Biden nodig als onze volgende president."

Deze verkiezing is de belangrijkste in de moderne geschiedenis van dit land

Bernie Sanders

Sanders haalde ook hard uit naar Trump: "Deze verkiezing gaat over het behouden van onze democratie. Gedurende zijn presidentschap is het ondenkbare normaal geworden. Hij heeft geprobeerd om mensen te verhinderen te stemmen, heeft de postdienst ondermijnd, zette militairen en agenten in tegen vreedzame betogers, dreigde om de verkiezingen uit te stellen en suggereerde dat hij zijn ambt niet zou verlaten als hij verloor. Dit is niet normaal, en we mogen nooit doen alsof dit normaal is."

Bekijk hier een fragment uit de speech van Bernie Sanders: 

Videospeler inladen...

"Een bijzonder belangrijke boodschap", duidt Soenens. "Hij riep al zijn aanhangers op om te stemmen voor Joe Biden. Hij gaf openlijk zijn steun, en dat was vier jaar geleden helemaal anders. Had hij dit soort speech gehouden, had Hillary misschien kunnen winnen."

Had hij dit soort speech gehouden, had Hillary misschien kunnen winnen vier jaar geleden

Björn Soenens

3. Stilte voor George Floyd

Doorheen de hele conventie was er ook aandacht voor de dood van George Floyd, die eind mei stierf door politiegeweld. 

De broer van George Floyd, Philonise Floyd, riep op tot een moment van stilte voor zijn broer. "Het is een gepaste erfenis dat mensen van alle rassen, alle leeftijden, alle geslachten, alle achtergronden protesteren in de naam van liefde en eenheid. Maar George zou vandaag nog moeten leven. Breonna Taylor zou moeten leven. Ahmaud Arbery zou moeten leven. Eric Garner zou moeten leven. Stephon Clark, Atatiana Jefferson, Sandra Bland, ze zouden allemaal nog moeten leven vandaag."

"Onze acties zullen hun nalatenschap zijn", vervolgde hij. "Hou samen met mij een moment van stilte om George en de anderen die we verloren door haat en onrecht te eren. En wanneer dit moment eindigt, laten we ervoor zorgen dat we nooit stoppen met het uitspreken van hun namen."

Bekijk hier het moment van stilte voor George Floyd: 

Videospeler inladen...

4. Getuigenissen van het volk

Er kwamen gedurende de hele uitzending ook "gewone" mensen aan het woord. Een van de pakkendste getuigenissen kwam van Kristin Urquiza, wier vader stierf aan de gevolgen van het coronavirus. 

"Hij geloofde Donald Trump. Hij stemde voor hem, luisterde naar hem, geloofde hem toen er verteld werd dat het coronavirus onder controle was en ging verdwijnen, dat het oké was om de veiligheidsafstand op te heffen en dat als je geen onderliggende gezondheidsproblemen had, je vermoedelijk prima zou zijn." Urquiza vertelt dat haar vader na die boodschap naar een karaokebar ging, waarna hij ziek werd en stierf. 

Zijn enige bestaande probleem was dat hij Donald Trump vertrouwde en daarvoor betaalde hij met zijn leven

Kristin Urquiza

"Mijn vader was een gezonde 65-jarige. Zijn enige bestaande probleem was dat hij Donald Trump vertrouwde en daarvoor betaalde hij met zijn leven."

Bekijk hier de getuigenis van Kristin Urquiza:

Videospeler inladen...

5. Opvallend: een Republikeinse spreker

Opvallend: tijdens deze Democratische conventie kwamen ook enkele Republikeinse sprekers aan het woord. Onder hen de voormalige gouverneur van New Jersey Christine Whitman en de voormalige gouverneur van Ohio John Kasich, die in 2016 nog de Republikeinse presidentskandidaat wilde worden, maar achter Trump eindigde. 

In 2016 weigerde hij nog voor Trump te stemmen, maar stemde hij voor de Republikeinse senator John McCain. In 2020 zal hij nog altijd weigeren om voor Trump te stemmen, maar zal hij voor Joe Biden stemmen, vertelt hij. 

In normale tijden zou zoiets nooit gebeuren, maar dit zijn geen normale tijden

John Kasich

"Ik ben een Republikein voor het leven, maar dat komt op de tweede plaats, na de verantwoordelijkheid voor mijn land. Dat is waarom ik gekozen heb om hier op deze conventie aanwezig te zijn. In normale tijden zou zoiets nooit gebeuren, maar dit zijn geen normale tijden."

Bekijk hier hoe de Republikein John Kasich zich uitspreekt vóór Joe Biden: 

Videospeler inladen...

De volgende dagen zullen er nog heel wat kopstukken van de Democratische partij aan het woord komen. Onder hen: de Clintons (Hillary en oud-president Bill), Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, running mate Kamala Harris en ex-president Barack Obama. Donderdag zal dan de aanvaardingstoespraak van Joe Biden zelf volgen, vanuit zijn eigen woonplaats. En volgende week is het dan de beurt aan de Republikeinen. 

Bekijk hier een samenvatting van de eerste dag van de Democratische conventie:

Videospeler inladen...

Wat gebeurt er nu precies op zo'n conventie? En wat is het belang? VRT-journalist Thomas De Graeve legt het uit. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen