Radio 2

Wie saboteert omheining? 250 schapen al meermaals ontsnapt, Natuurpunt vreest ongelukken

Natuurpunt Averbode Bos en Heide is het beu dat iemand hun schapen laat ontsnappen. De dader saboteert de omheining. In de buurt liggen gevaarlijke gewestwegen. "Daar komen vroeg of laat  ongelukken van", zegt Ronny Daems van Natuurpunt. De lokale politie houdt extra toezicht.

Natuurpunt Averbode Bos en Heide zet schapen in op de heidegebieden. De schapen moeten verhinderen dat de heide door gras wordt overwoekerd. Een kudde van zo'n 250 schapen houdt de heide grasvrij. De voorbije weken heeft iemand de omheining al enkele keren gesaboteerd, waardoor de schapen konden ontsnappen.  

Vier keer

"Een tijdje geleden waren de schapen aan het grazen in een ven, een meertje in de heide", vertelt Ronny Daems. "Rond de schapen was een plastic netwerk geplaatst. Daarop was stroom aangebracht. De omheining werd verschillende keren gesaboteerd. Iemand schakelde de stroom  uit. Het netwerk werd in de boom gehangen of platgelegd. Het gevolg was dat de schapen vier keer konden ontsnappen. Een vijfde sabotage werd vorige zaterdag tijdig opgemerkt."

Oproep

Natuurpunt vraagt aan de dader om te stoppen met zijn acties. "Het loopt de spuigaten uit, het moet stoppen. In de buurt liggen  drukke gewestwegen", waarschuwt Ronny Daems. "De ontsnapte schapen kunnen ongevallen veroorzaken. Aan de bevolking vragen we om een oogje in het zeil te houden. De lokale politie, wachters en vrijwilligers houden intussen al extra toezicht." Wie de sabotagedaden pleegt is niet duidelijk.

Meest gelezen