BELGA

Dat liberalen dreigen met verkiezingen is het zoveelste drukkingsmiddel in deze formatie

De preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zijn op audiëntie geweest bij de koning. In principe gooien ze de handdoek in de ring en stopt hun opdracht rond het vormen van een nieuwe federale regering. "Het lijkt erop dat ze de koning gebruiken om druk te zetten", zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder daarover in "De ochtend". En de dreiging van de liberalen om nieuwe verkiezingen te organiseren in 2021? "Ook dat is wellicht een drukkingsmiddel".

Een kleine maand geleden kregen De Wever en Magnette, de voorzitters van de grootste partijen van het land, de opdracht van koning Filip om de formatie voor te bereiden als preformateurs. Het plan: een coalitie vormen met N-VA, PS, SP.A, CDH en CD&V, aangevuld met nog minstens 1 partij om aan een meerderheid te komen. Aanvankelijk werd vooral naar de liberalen gekeken en later ook de groenen. 

Bij die laatste stap liep het afgelopen vrijdag mis. De groenen (Groen en Ecolo) en de liberalen (Open VLD en MR) lieten gezamenlijk weten dat ze niet wilden "uit elkaar worden gespeeld" in de formatiegesprekken. Daarop maakten De Wever en Magnette bekend dat ze er de brui aan gaven en naar de koning stapten.

"Het lijkt me vreemd dat de preformateurs dit uit handen zouden geven", zei Ivan De Vadder daarover in "De ochtend". "Het lijkt erop dat ze de koning gebruiken om wat druk te zetten, om daarna verder te gaan, misschien met een tussenfiguur. De PS en de N-VA hebben veel te verliezen mocht dit op 1 maand van de deadline mislukken."

Die deadline is 17 september. Dan moet premier Sophie Wilmès (MR) opnieuw het vertrouwen vragen aan het parlement om verder te mogen regeren met haar minderheidsregering. Heel wat partijen hebben al laten weten dat dat geen optie is en dat er tegen dan een nieuwe volwaardige regering moet zijn om de gevolgen van de coronacrisis te kunnen opvangen.

Iedereen voelt dat er een bereidheid is om tot een akkoord te komen

Ondertussen wordt de druk verder opgevoerd. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zegt vandaag in de krant De Standaard dat nieuwe verkiezingen een optie zijn en dat daarover moet gesproken worden als er op 17 september geen doorbraak is. Lachaert wil dan naar eigen zeggen nieuwe verkiezingen in 2021, want in het najaar zou de coronacrisis weer kunnen opflakkeren. Ook Waals minister Jean-Luc Crucke van de Franstalige liberalen dreigde in "De ochtend" met verkiezingen.

"Ook dit lijkt vooral op een drukkingsmiddel", weet De Vadder. "Afgelopen weekend is het niet meer gelukt om de plooien glad te strijken, hoor ik, maar iedereen voelt dat er bereidheid is om tot een akkoord te komen op voorwaarde dat iedereen water bij de wijn doet."

Aan die boom schudden ook ervaren (ex-)politici Karel De Gucht en Yves Leterme. "Misschien moeten de christendemocraten zich wat minder profileren op ethische thema's, de PS moet misschien wat minder links zijn op socio-economisch vlak, de N-VA kan op het communautaire wat water bij de wijn doen en de liberalen kunnen een vermogenswinstbelasting slikken", zeggen zij. "Het is toch opvallend dat twee oudere politici die oproep nu doen."

Waarom duurt het ook nu weer zolang om een regering te vormen? "Die voorzittersverkiezingen hebben ons zeker parten gespeeld", legt De Vadder uit. "Elke keer een nieuwe naam, een onervaren politicus die op het veld komt en het proces vertraagt. Mede daardoor zitten we al een hele tijd zonder regering en dat zou ons in deze tijden wel eens zwaar kunnen aangerekend worden."

©2018 - Neil Van Craeynest

Meest gelezen