Radio 2

Erg rustig weekend aan de kust: "Ze hebben de mensen bang gemaakt"

De kust heeft een rustig weekend achter de rug. Volgens Westtoer zijn er 125.000 dagjesmensen naar zee afgezakt, dat is zowat de helft van vorig weekend. Vanuit verschillende hoeken werd er afgeraden om naar de kust te gaan na de rellen van vorige week in Blankenberge. Maar die bezorgdheid is nergens voor nodig zegt de burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA). 

Een rustig weekend met de feestdag van de 15de augustus is opvallend, want normaal gezien is dat altijd een topweekend. Wellicht zitten de rellen van vorig weekend in Blankenberge daar voor iets tussen. “We hadden deze lage opkomst ook niet verwacht”, zegt burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery. “De impact na wat er gebeurd is, is enorm. Op de dagjesmensen, maar ook op iedereen die hier woont. Die ene dag time-out was nodig om weer vooruit te kunnen, maar nu is het hier echt veilig. Onze politie kreeg versterking uit Brussel waar ik toch wel heel blij mee was.”

Vertrouwen terugwinnen

Er werd uit verschillende hoeken opgeroepen om niet massaal naar de kust te komen. “Dat is jammer”, vindt David Maes van horeca Blankenberge. Hij hoopt dat de toeristen de komende 2 weken, de laatste van de zomervakantie, de weg terugvinden naar de kust. “Ze hebben natuurlijk de mensen een beetje bang gemaakt en daardoor komen ze minder. We kunnen alleen maar hopen dat we nu nog mooi weer krijgen, zodat we opnieuw het vertrouwen kunnen winnen van de toeristen. Er is geen enkele reden om zich zorgen te maken, er is niets veranderd. Het is hier nog altijd leuk en zeker veilig vertoeven aan de kust.”

Er zijn afgelopen weekend ook minder treinen ingelegd, maar die voorzorgsmaatregel bleek achteraf gezien niet nodig. De treinen zaten vaak nog niet voor de helft vol. De druktebarometer bleef het hele weekend groen. Alleen in de regio Knokke kleurde die zaterdagnamiddag geel. 

Onverwachte hulp

Ook in Brussel zelf werd met afschuw en verontwaardiging gekeken naar wat er vorige week op het strand van Blankenberge gebeurde. De Brusselse lokale politie bood spontaan hulp aan en ook enkele Brusselse jongeren wilden komen helpen om te tonen dat niet alle jongeren uit de hoofdstad heibel veroorzaken. Afgelopen weekend kwamen ze meehelpen met de Blankenbergse strandcoaches, vertelde burgemeester Daphné Dumery vanmorgen in “Start Je Dag”. “Ze hebben mensen erop gewezen dat ze rechts moeten wandelen, afstand moeten houden en zich aan de bubbels moeten houden. Het was ook voor ons een mogelijkheid om te tonen dat er door de coronamaatregelen geen onderscheid is tussen wit, geel en bruin.”

Zomerhit

Gisterenavond organiseerde Radio 2 Zomerhit in Blankenberge. Normaal gezien is dat een grote liveshow met alle Vlaamse topartiesten. Burgemeester Dumery beleefde Zomerhit 2020 zoals iedereen: vanuit haar zetel. “Ik had weemoed naar de tijden waar we samen dansten op de prachtige muziek. Maar ik zag dat Radio 2, onze mooie stad schitterend in beeld heeft gebracht”, besluit Duméry enthousiast.

Meest gelezen