Radio 2

Gemengde politiepatrouilles met Belgische en Nederlandse inspecteurs tijdelijk gestopt

De gemengde politiepatrouilles in enkele Limburgse grensgemeenten en Maastricht zijn in volle coronacrisis tijdelijk gestopt. Voorlopig is het personeel daarvan nodig om de coronamaatregelen te doen naleven.

Sinds mei 2019 zijn in Lanaken, Maasmechelen, Riemst, Bilzen, Hoeselt en Maastricht Belgische inspecteurs samen op pad met een Nederlandse collega. Dat heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld als de grens moet worden overgestoken bij het achtervolgen van criminelen.

Door het sluiten van de grenzen in maart is die samenwerking tijdelijk gestopt. Maar het naleven van de coronamaatregelen bracht ook extra werk mee voor de politie. Korpschef Dirk Claes van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst: “We hebben hierdoor extra werk, want dit komt bovenop al het andere werk. Dat is uiteraard niet opgehouden omdat er coronamaatregelen in het land zijn.”

Preventief

Met de extra coronacontroles wordt er vooral preventief gewerkt. “Net zoals met snelheidscontroles, willen we met de controle van de coronamaatregelen ontradend werken”, aldus korpschef Claes. “Zeker in de horeca is het belangrijk om kort op de bal te spelen, zodat we zicht houden op de situatie.”

In de politiezone Lanaken-Maasmechelen hopen ze vanaf september opnieuw te kunnen patrouilleren met hun collega's uit Maastricht.

Meest gelezen