Herexamens in 2020 : "Tweede zit voor dit vak door corona"

Corona of niet, ook in 2020 staan er bij heel wat studenten herexamens op het programma. In Genk kunnen tweedezitters vanaf vandaag terecht in blokbar ’t Kapelleke. “Corona heeft het verwerken van de leerstof in juni zeker niet gemakkelijker gemaakt”, klinkt het haast unaniem. 

Studenten uit Genk kunnen nog tot 4 september een plekje reserveren in de blokbar, een initiatief van Jeugd Genk. Reserveren is verplicht en de capaciteit in dit zaaltje blijft beperkt tot 25 personen. “Zodra we op onze plek zitten mag ons mondmasker gelukkig af”, zucht een derdejaars student energietechnologie opgelucht. “Ik heb tijdens de coronacrisis extra goed kunnen studeren omdat ik weinig afleiding had. Net daarom denk ik dat ik dit jaar minder herexamens heb: slechts twee. Al ben ik mij ervan bewust dat de pandemie voor het merendeel van de studenten een negatief effect had."

Zo beweert een rechtenstudente stellig dat het coronavirus haar op het einde van het jaar de das omdeed. “Ik heb maar één herexamen”, vertelt de jongedame. “Ondanks het feit dat ik hard studeer, houd ik mijn hart vast voor de tweede keer. Het vak is erg onsamenhangend en wordt gegeven door verschillende docenten. Onderling hebben zij niet goed gecommuniceerd waardoor de online lessen uitgedraaid zijn in een soep. Tijdens een echt college had ik veel meer vragen kunnen stellen. Slechts 20 procent van de studenten was geslaagd voor het vak.” 

Code geel

Dat de campussen in september zo normaal mogelijk uit de startblokken schieten, is voor bijna alle studenten heuglijk nieuws. “Het laatste semester was één grote chaos”, vindt een 20-jarige student industrieel ingenieur aan de UHasselt. “Alles zelf moeten uitzoeken was geen evidentie. Ik heb de interactie in het auditorium erg gemist, zowel met de professoren als met mijn medestudenten. Al mogen docenten er wel een gewoonte van maken om hun lessen voortaan op te nemen, zodat we alles nadien kunnen herbeluisteren. Handig voor studenten met herexamens!” 

Meest gelezen