Radio 2

Hevige regenval doet vissen sterven op Schelde en Dender

In de Schelde en de Dender sterven momenteel veel vissen door vervuiling. De hevige regenval na een lange droge periode sleurt vervuild water mee. De pompstations kunnen die toevloed niet aan, waardoor het ongezuiverde water de rivieren in gaat. Er wordt nu lucht in het water gepompt. 

Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd bij de Vlaamse Waterweg ziet de vissterfte regelmatig terugkomen. Het is een typisch fenomeen als het hard regent na een periode van droogte. Het is ook erg plaatselijk. "We zien de vissterfte op de Schelde in de omgeving van Kluisbergen. Dat is aan Kerkhove Sluis, Kerkhove Jachthaven en in Waarmaarde. Op de Dender strekt de sterfte zich uit over 3 kilometer tussen het zuiveringsstation van Hofstade en de sluis in Denderbelle."

Oorzaak en gevolg

Als het hard regent na een periode van droogte dan sleurt de regen afval  mee. Dat vervuild water komt via beken in de Bovenschelde terecht, of ook door pompstations die de grote hoeveelheid water niet kunnen slikken en  gaan 'overstorten'. Water dat niet door de filters kan, loopt in de rivier. Door de vervuiling is er minder zuurstof in het water. Vissen komen dan in de problemen. "Vooral kleine vissen zoals voorn en brasem sterven maar we zagen ook grote karpers naar lucht happen."

Er valt weinig aan te doen, zegt Lieven Dejonckheere. "We kunnen alleen remediëren door lucht en dus zuurstof in het water te pompen op de plaatsen waar de vissen sterven. De dode vissen worden afgeschept en Rendac, een verwerker van dierlijk afval zal ze afvoeren en verwerken."

Tweede vissterfte op Schelde

Voor de Schelde is dit al de tweede vissterfte in een paar maanden tijd. In april kwam er na een dijkbreuk in Noord-Frankrijk een massale hoeveelheid  bietenpulp in de Schelde. Vlaanderen zette toen grote middelen in om vissterfte te vermijden. 

Meest gelezen