Identiteit van drenkeling die op Waddeneiland aanspoelde, is na 67 jaar bekend

In Nederland is een drenkeling die in 1953 aanspoelde op het Waddeneiland Terschelling na 67 jaar geïdentificeerd met behulp van DNA-onderzoek. De man was een slachtoffer van de Watersnoodramp in 1953, een zware storm in combinatie met springtij die in Nederland het leven eiste van meer dan 1.800 mensen.

Een onderzoeksteam van de politie werkte samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om de identiteit te achterhalen van een man die 67 jaar geleden aanspoelde op Terschelling. Hij werd begraven in een anoniem graf op de Algemene Begraafplaats van West-Terschelling, waar de stoffelijke overschotten liggen van niet-geïdentificeerde personen die tussen 1953 en 1987 zijn begraven. 

De politie opende in 2011 alle anonieme graven van 1953 en later en nam botfragmenten af in de hoop het DNA veilig te stellen.

Uitgebreid DNA-onderzoek heeft nu de identiteit achterhaald van een drenkeling die in 1953 aanspoelde. Het gaat om Johannes Garstenveld.

Hij was een 30-jarig bemanningslid van de Westland, een schip dat op 30 januari 1953 was vertrokken vanuit Cuxhaven in Duitsland en op weg naar Engeland. Het schip verging tijdens de beruchte stormvloed van 1 februari 1953, die grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant onder water zette.

"De man kon uiteindelijk worden geïdentificeerd dankzij DNA-materiaal van de zoon van de zus van zijn moeder", zegt rechercheur Miranda Wahle, die onderzoek doet naar gevonden personen van wie de identiteit onbekend is. 

Eerder werd op dezelfde manier de identiteit bepaald van de kapitein van het schip Westland. Zijn lichaam spoelde enkele weken na dat van Garstenveld aan op Terschelling.

Ontdek in deze video wat zich precies afspeelde op 31 januari 1953 en in de dagen nadien:

Videospeler inladen...

Meest gelezen