Premier Sophie Wilmès (MR) na de Veiligheidsraad van 27 juli.

Liveblog - Donderdag nieuwe Veiligheidsraad, lichte daling in aantal besmettingen door daling in Antwerpen

Donderdag vindt een nieuwe Nationale Veiligheidsraad plaats. Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is licht gedaald, zo blijkt uit de cijfers van Sciensano. Nationaal lijkt alsof de piek achter de rug is, maar we zitten op een kantelpunt, waarschuwt Sciensano: "Het zwaartepunt verschuift van Antwerpen naar Brussel." Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwe Nationale Veiligheidsraad op donderdag 20 augustus

Komende donderdag, 20 augustus, vindt een nieuwe Nationale Veiligheidsraad plaats om de heersende coronamaatregelen te evalueren. Dat is aan VRT NWS bevestigd. De vorige Nationale Veiligheidsraad dateert van 27 juli.

Aantal coronabesmettingen daalt, maar "we zitten op kantelpunt: verschuiving van Antwerpen naar Brussel"

Het aantal besmettingen met het coronavirus is voor het eerst in lange tijd licht gedaald. Dat blijkt maandag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Nationaal lijkt het alsof de piek achter de rug is, maar Sciensano waarschuwt: het zwaartepunt verschuift nu van Antwerpen naar Brussel.  

  • Tussen 7 en 13 augustus waren er per dag gemiddeld 574 besmettingen, 5 procent minder in vergelijking met de vorige periode. "Het is vandaag de eerste keer dat we opnieuw een daling van het weekgemiddelde mogen aankondigen na een aanhoudende periode van stijging sinds begin juli", zegt Steven Van Gucht.
  • Op nationaal niveau lijkt het dus alsof dat we de piek achter ons hebben, maar Van Gucht waarschuwt dat we momenteel op een kantelpunt staan: "Het zwaartepunt lijkt zich nu te verschuiven van Antwerpen naar Brussel."
  • Het Belgische cijfer, met daling dus, wordt momenteel sterk beïnvloed door Antwerpen: daar waren de voorbije week gemiddeld 160 besmettingen per dag, een daling met 24 procent op weekbasis.
  • In Brussel waren er gemiddeld 122 besmettingen per dag, een stijging met 48 procent op weekbasis. "Het percentage positieve testen in Brussel stijgt ook: 6,7 procent van alle testen waren positief, en dat is een hoog getal", zegt Steven Van Gucht. "Als dit aanhoudt, zitten we daar over twee dagen op een weektotaal dat hoger is dan in Antwerpen." Mogelijk gaat het Belgische cijfer later dus opnieuw de hoogte in.
  • In totaal werden al 78.323 besmettingen geregistreerd.
  • Het aantal patiënten dat werd opgenomen in het ziekenhuis is sterk gestegen: tussen 7 en 13 augustus werden er gemiddeld 35 COVID-patiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis, bijna een derde meer dan de week ervoor.
  • In totaal liggen nu 336 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis, van wie 86 op de afdeling intensieve zorg. "De toename van ziekenhuisopnames ligt in de lijn der verwachtingen en blijft in absolute aantallen gelukkig relatief laag. De situatie in de ziekenhuizen blijft onder controle", zegt Steven Van Gucht.
  • Het aantal overlijdens is in dezelfde periode verdubbeld: van gemiddeld 4 naar 8 overlijdens per dag. In totaal zijn 51 mensen overleden. "Nu de hittegolf voorbij is, zal in de loop van de week vermoedelijk duidelijk worden in welke mate het om een tijdelijke piek in overlijdens gaat, gelinkt aan de hitte en de hoge ozonconcentraties", zegt Steven Van Gucht.

Bekijk hier de persconferentie van vandaag:

Raad van State geeft foorkramers geen gelijk

De Raad van State verwerpt de vordering van de foorkramers, die hadden gevraagd om de beperking van de maximumcapaciteit van kermissen tot tweehonderd bezoekers te schorsen, een maatregel in de strijd tegen het coronavirus. De belangenverenigingen van foorkramers voerden aan dat ze gediscrimineerd worden tegenover markten, waarvoor geen maximum van tweehonderd bezoekers geldt. Maar de Raad van State gaat niet mee in die redenering.

In zijn arrest wijst de Raad van State erop dat een markt georganiseerd moet worden volgens het model van de verplichte 'run-shopping'. Er moet op de markt individueel en niet langer dan noodzakelijk worden gewinkeld. Het blijkt niet dat het mogelijk zou zijn om het laatstgenoemde model op te leggen aan de kermis, zegt de Raad van State. Een kermis heeft een recreatieve aard, wordt gefrequenteerd in groeps- en gezinsverband en is bij uitstek gericht op een langer verblijf van het publiek, klinkt het.

De steenweg N8, aflevering 1: een herontdekt park in Sint-Jans-Molenbeek, en een halfleeg dierenhotel in Ternat

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. Deze achtste week rijdt onze ploeg op de N8, via Ninove, Brakel, Kortrijk en Ieper tot aan de Belgische kust. De eerste halte is het Scheutbospark in Sint-Jans-Molenbeek, dat een massa nieuwe wandelaars ontdekt hebben tijdens deze vreemde zomer. Corona was dan weer veel minder goed nieuws voor honden- en kattenhotel Hof ter Linden in Ternat:

Videospeler inladen...

Dragen van mondmasker op grondgebied van Dilbeek niet meer verplicht

Wegens de positieve evolutie van het aantal besmettingen versoepelt Dilbeek de coronamaatregelen die het op 5 augustus doorvoerde. Zo wordt het dragen van een mondmasker niet langer algemeen verplicht in de hele gemeente. Het samenscholingsverbod voor groepen groter dan 5 personen tussen 22 en 6 uur blijft wel van kracht.

Zoals in de hele provincie Vlaams-Brabant het geval is, moet je altijd een mondmasker op zak hebben. Het dragen ervan is verplicht in openbare gebouwen, winkels en horeca (behalve aan tafel), openbaar vervoer en op markten. Daarnaast rekent Dilbeek op het gezond verstand van de inwoners en wordt het dragen aangeraden op plaatsen waar men de social distance tot anderen niet kan bewaren.

De afgelopen dagen werd de algemene mondmaskerplicht volgens het gemeentebestuur goed opgevolgd. De politie trad ook vooral sensibiliserend op en maande steeds aan om de regel na te leven. Slechts een tiental keren werd er geverbaliseerd omdat mensen manifest weigerden gevolg te geven aan de vraag van agenten. Dat bewijst volgens het bestuur dat de inwoners het belang van de extra maatregelen goed begrepen en dat er in volle vertrouwen kan versoepeld worden.

Beter laat dan nooit in Turnhout?

In Turnhout heeft een deel van de inwoners een brief met de vorige coronamaatregelen in de bus gekregen. De brieven moesten normaal gezien begin vorige week gepost worden en de maatregelen zijn intussen versoepeld. "We hebben getwijfeld om voor gedrukte nieuwsbrieven te kiezen omdat de info al snel achterhaald kan zijn, maar we wilden ook de mensen zonder internet bereiken", zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA).

Lees meer in dit artikel:

Portugese badplaatsen versoepelen deel van coronamaatregelen

De populaire badplaatsen Carcavelos, Estoril en Cascais in Groot-Lissabon, in Portugal, versoepelen een groot deel van hun coronamaatregelen. Alle cafés kunnen vanaf nu tijdens weekdagen openblijven tot middernacht. Tijdens weekends mag dat zelfs tot 2 uur 's nachts. Daarvoor moesten de etablissementen hun deuren al sluiten om 20.00 uur. Volgens de burgemeester van Cascais, Carlos Carreiras, zijn de versoepelingen in zijn gemeente een "terechte beloning" voor zijn inwoners.

Toch worden niet alle maatregelen in de regio versoepeld. Bars en discotheken mogen opnieuw open, maar moeten sluiten om 20.00 uur 's avonds. Hierdoor hebben de meeste bars en discotheken besloten om voorlopig niet open te gaan. Verder zijn bijeenkomsten van meer dan tien personen nog steeds verboden. Op het strand moeten de parasols op drie meter afstand van elkaar geplaatst worden.

Cascais en andere gemeenten van Groot-Lissabon mogen van de overheid nu zelf de openingsuren van cafés en restaurants bepalen. Het aantal besmettingen in Groot-Lissabon daalde fel: de afgelopen dagen werden er tussen de 50 en de 100 besmettingen gemeld.

In de Portugese hoofdstad Lissabon zelf blijven de huidige maatregelen wel van kracht. Daar moeten cafés dus wel nog steeds sluiten om 20.00 uur. In Groot-Lissabon is momenteel code oranje van kracht. Iedereen die uit de regio terugkomt, wordt geadviseerd in quarantaine te gaan.

50 overtreders van coronamaatregelen voor de rechter in Halle: "Voor u is boete blijkbaar geen probleem want moeder en vader gaan betalen"

In de politierechtbank van Halle is een speciale zitting gehouden over allerlei inbreuken op de coronamaatregelen. 50 mensen waren opgeroepen die niet op het voorstel van de politie om meteen een boete te betalen waren ingegaan. De helft van hen kwam zich ook effectief verantwoorden. Wie niet opdaagde, is meteen bij verstek tot betaling veroordeeld, van een fiks hogere som wel te verstaan.

Bekijk de reportage hier:

Videospeler inladen...

Wetenschapsjournalist Koen Wauters over dalende cijfers: "We mogen daar zeker blij mee zijn"

Het is geleden van 7 juli dat er in ons land nog een daling in het aantal nieuwe besmettingen is opgetekend. "Het gaat voor alle duidelijkheid om weekgemiddelden", zegt onze wetenschapsjournalist Koen Wauters in "Het Journaal", dat wil zeggen waar geen uitschieters naar boven of plotse dalingen inzitten.  "Dit is een duidelijke trend."

Bekijk hier zijn analyse:

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht vraagt extra aandacht voor veiligheid op middelbare scholen

Omdat tieners het coronavirus kunnen verspreiden, zal er komend schooljaar extra aandacht moeten zijn voor de veiligheid in de middelbare scholen. Daarvoor waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. “Iedereen is het erover eens dat het heropenen van de scholen absoluut essentieel is voor de opleiding en het welzijn van onze kinderen.” 

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen