Hart van Nederland

Eerste lichtgevende zebrapad van België komt in Lokeren

Lokeren krijgt het allereerste lichtgevende zebrapad in ons land. De verlichting in het pad kan vanop afstand aangestuurd worden. Het zebrapad is een proefproject om de schoolomgeving aan de Heilig Hartlaan veiliger te maken. Het is een samenwerking van de stad met het bedrijf Trafiroad.

Fluorescerende zebrapaden kennen we al, zebrapaden met spots in de grond ook, maar dit lichtgevende zebrapad is nog iets anders. "Het zijn panelen die in een roestvrijstalen bak in de grond worden gelegd, waarbij verlichting wordt bevestigd", legt Sabine Van Rysselberghe (Open VLD) uit, de schepen van mobiliteit in Lokeren. Het licht komt dus uit de strepen van het zebrapad zelf.

Uitvoerig testen

Het is niet de bedoeling dat het licht van het zebrapad altijd zal branden. Uit het proefproject zal blijken wanneer de lichten het best branden en wanneer niet. "Overdag lijkt het mij niet nodig, maar als het schemert wel. We kunnen dat zelf sturen." Niet alleen de timing van de verlichting zal getest worden. Er wordt ook gekeken of de panelen sterk genoeg zijn voor het verkeer dat erover rijdt.

Idee van Trafiroad

Er was vanuit de scholen vraag naar een verbetering van de verkeersveiligheid aan de Heilig Hartlaan. Van Rysselberghe: "Leerlingen hadden zelf al ideeën uitgewerkt, maar die waren niet wettelijk. Kort daarna kwam het bedrijf Trafiroad uit Lokeren met de vraag of ze ergens zo'n zebrapad mochten testen." In Nederland bestaat het pad al langer.

Het zebrapad wordt vanaf 24 augustus aangelegd in de Heilig Hartlaan. De werken zullen net klaar zijn voor het nieuwe schooljaar begint. Omdat het om een proefversie van het zebrapad gaat, deelt de stad de kosten met het bedrijf.

Meest gelezen