Merksplas start zomerschool in historisch pand: "Tot 1979 was dit de school voor kinderen van gevangenispersoneel"

In Merksplas-Kolonie in de Noorderkempen is de gemeentelijke zomerschool van start gegaan. De komende twee weken spijkeren 37 kinderen er hun taal- en rekenkennis bij. Ze doen dat in een bijzonder gebouw stelde Radio 2 Antwerpen vast. 

"We staan hier nu in het oude schooltje waar vroeger de kinderen van het gevangenispersoneel les volgden", zegt juf Jeanine Coenen op Radio 2 Antwerpen. "Eind jaren 70 is de school dicht gegaan maar ik ben heel blij dat ik hier toch eens les mag geven. Tachtig jaar geleden was mijn vader hier namelijk een van de leerlingen", zegt Coenen. "Ik kort dus met pleizer mijn eigen vakantie in." De gemeente Merksplas koos doelbewust voor een nieuwe locatie in een groene omgeving. Op die manier voelt het voor de kinderen niet aan alsof zij al wel naar hun eigen school moeten en hun klasgenootjes niet. 

Voormiddag les, namiddag spel

De zomerschool van Merksplas-Kolonie verwelkomt de komende twee weken 37 lagereschoolkinderen. "In de voormiddag is er het echte schoolse gedeelte met taal en rekenen. In de namiddag voorzien we een stimulerend vrijetijdsaanbod. De rekenstof wordt dan bijvoorbeeld in een spel verwerkt", zegt coördinator Bernice Slief. De zomerschool is voor veel kinderen een uitgelezen kans. "Over het algemeen valt de achterstand door corona bij onze leerlingen goed mee", zegt juf Jeanine Coenen. "Maar we merken dat taalzwakke kinderen de school toch echt gemist hebben. De zomerschool vormt voor hen een unieke kans om op 1 september aansluiting te vinden bij hun klas." Om de eerste dag extra aangenaam te maken, was er zelfs een springkasteel.

Meest gelezen