Foto: Unsplash

Pediater ZNA Jan Palfijn waarschuwt: "Baby's en peuters hebben extra bescherming nodig bij extreem hoge temperaturen"

In Mechelen is een moeder aangehouden omdat haar zoontje van 2 mogelijk gestorven is nadat hij te lang op een warme kamer had gelegen en te weinig gedronken had.
Pediater Emmi Van Damme, werkzaam bij ZNA Jan Palfijn in Merksem, waarschuwt alvast dat baby's en peuters onder 3 jaar makkelijk uitdrogen bij hoge temperaturen. Extra alert zijn, is daarom zeer belangrijk.

"Kleine kinderen gaan minder rationeel om met drinken", legt pediater Emmi Van Damme uit in Start je dag op Radio 2 Antwerpen. "Als ze om één of andere reden geen zin hebben om te drinken, zullen ze dat ook niét doen. Het is bovendien niet in elk appartement evident om de temperatuur voldoende laag te krijgen. Koel je kindje dus regematig af met een washandje of fris water."
Pediater Van Damme geeft verder ook de tip om op tijd hulp in te roepen als je ziet dat je kindje zich niet goed voelt en niet wil drinken, want dat kan wijzen op uitdroging.

Over wat er gebeurd is in Mechelen wil de pediater zich niet uitspreken. Daar werd een moeder van 22 jaar aangehouden omdat haar zoontje van 2 vermoedelijk overleden is aan uitdrogingsverschijnselen. "Daar was vermoedelijk meer aan de hand dan alleen maar een warme kamer", zegt ze, "mogelijk had het jongetje ook koorts of diarree."

De onderzoeksrechter heeft de moeder aangehouden, morgen moet ze voor de raadkamer verschijnen die zal beslissen of ze nog langer in de cel moet blijven. 

Meest gelezen