CD&V-voorzitter Coens wil "betere inspanning" voor meerderheid met PS en N-VA, Magnette gelooft nog in oplossing  

Koning Filip is begonnen aan een nieuw rondje partijvoorzitters consulteren. Vanmorgen hadden preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) het staatshoofd gevraagd om van hun formatieopdracht te worden ontheven, maar de koning houdt zijn antwoord in beraad. In een videoboodschap op de sociale media zegt De Wever te betreuren dat de moed nog altijd ontbreekt om de carrousels van de formatierondes te stoppen. Magnette gelooft dat er nog een oplossing mogelijk is "als iedereen zich constructief opstelt". CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat Magnette en De Wever hoe dan ook verder moeten proberen.

"Zijne Majesteit de Koning heeft de heren Bart De Wever en Paul Magnette in audiëntie ontvangen in het Paleis te Brussel", luidt de persmededeling van het Paleis. "De preformateurs hebben hun eindverslag uitgebracht en ze hebben de Koning hun ontslag aangeboden. De Koning houdt zijn beslissing in beraad en hij vat consultaties aan met de voorzitters van de partijen die na de verkiezingen bij de politieke discussies betrokken werden."

Koning Filip is hierop vanmiddag begonnen met nieuwe consultaties. Eerst kwam CD&V-voorzitter Joachim Coens langs. Daarna was het de beurt aan SP.A-voorzitter Conner Rousseau, die - voor hij naar binnen ging - zei te hopen dat het werk van de preformateurs niet voor niets is geweest. Als laatste vanmiddag was CDH-voorzitter Maxime Prévot aan de beurt, aan de telefoon, want Prévot verblijft in het buitenland. Morgen zijn de voorzitters van de groene partijen (Groen en Ecolo), van de liberale partijen (Open VLD en de MR) en DéFI aan de beurt.

De Wever: "Betreur dat moed ontbreekt om formatiecarrousel te stoppen"

In een videoboodschap vanmiddag zegt Bart De Wever de gang van zaken te betreuren. "Gezien de uitdagingen die we moeten trotseren en de grote problemen die snel op ons afkomen, betreur ik enorm dat alsnog de moed ontbreekt om de carrousel van de formatierondes eindelijk te stoppen", aldus de N-VA-voorzitter.

Vermanende taal, maar De Wever noemt geen namen. "Ik weet dat een akkoord maken veel moeilijker is dan een oplossing te torpederen of te staan roepen langs de zijlijn." De Wever is er naar eigen zeggen van overtuigd dat een sterk regeerakkoord kon gesloten worden.

Lees voort onder de Facebook-post:

Magnette: "Er is nog een oplossing mogelijk"

Ook PS-voorzitter Paul Magnette moet vaststellen dat ze niet verder kunnen gaan met de formatiepoging. "De ecologisten wilden niet verder praten en de liberalen hebben een reeks maatregelen in vraag gesteld die voor ons fundamenteel zijn", zegt hij bij de Franstalige zender RTL. "Op een bepaald moment moet je dan vaststellen dat het niet werkt."

"Het was voor de PS niet evident om met de N-VA te onderhandelen", verduidelijkt Magnette. "Maar we hebben een inspanning gedaan om de obstakels te overstijgen en hebben kunnen constateren dat de N-VA begreep dat er sociale vooruitgangsmaatregelen moeten genomen worden."

De PS-voorzitter toont zich ook voorstander van een staatshervorming tegen 2024. "We zien dat het Belgische systeem niet goed werkt." Concreet denkt Magnette aan het regionaliseren van de civiele bescherming. Maar hij spreekt ook over "hercentraliseren", met name bij een grote crisis. "Als er een grote gezondheidscrisis is zoals nu, heb je geen 9 ministers van Volksgezondheid nodig, maar 1 federale minister."

Wat nu? "De PS zal zich blijven constructief opstellen zolang we onze sociale eisen beantwoord zien", aldus Magnette. Hij gelooft nog dat er voor het begin van het parlementaire jaar binnen drie weken een oplossing uit de bus kan komen "als iedereen een beetje een inspanning zou kunnen doen". Nieuwe verkiezingen, daar heeft de PS-voorzitter naar eigen zeggen geen probleem mee. "Maar ik denk niet dat het een oplossing is. Bovendien zal het in de herfst praktisch gezien niet evident zijn om verkiezingen te organiseren met de corona-epidemie."

Coens: "Ze moeten nog een betere inspanning doen"

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is het verhaal van deze formatiepoging met de N-VA en de PS nog niet voorbij. "Ze hebben 50 dagen gevraagd. Ze stranden nu na 25 dagen. Dat is onvoldoende. Ik denk dat men nog een betere inspanning moet doen om een meerderheid te kunnen vormen. Het blijft belangrijk om op basis van wat door twee partijen als consensus kan gevonden worden daar andere partijen ook een vinger in de pap te laten hebben, te laten mee discussiëren en een meerderheid te krijgen."

Bekijk het interview met Joachim Coens in "Terzake" en lees verder onder video:

Videospeler inladen...

Veel vragen, weinig antwoorden

De Wever en Magnette begonnen een kleine maand geleden aan hun opdracht. Meer dan een jaar na de verkiezingen en na vele misgelopen koninklijke opdrachten leken de grootste partijen ten noorden en ten zuiden van de taalgrens elkaar eindelijk te hebben gevonden. De preformateurs wisten vrij snel een "bubbel van vijf" (N-VA, PS, SP.A, CD&V en CDH) rond zich te verzamelen. Voor het eerst sinds lang leek er eindelijk wat vaart in de formatie te komen: dat er nog één partij moest worden gezocht om aan een meerderheid in het parlement te raken, leek geen onoverkomelijk probleem.

Na een eerste vergadering met de liberale partijen bleek al snel dat het niet zo eenvoudig was. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en vooral zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez eisten meer liberale accenten en wekten de toorn van Bart De Wever. Daarop lonkten de preformateurs richting groenen, tot ergernis van de liberalen. Maar ook de groenen bleken niet echt happig.

Hebben de preformateurs groenen en liberalen tegen elkaar proberen uit te spelen? Is de figuur van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez problematisch? Of vinden MR en Ecolo de communautaire voorstellen van de preformateurs echt een brug te ver? Veel vragen, weinig antwoorden, maar vooral een kluwen van problemen. Aan de koning nu om die kluwen te ontwarren.

Bekijk hieronder de analyse van onze politiek journalist Pieterjan De Smedt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen