Justin Paget Photography Ltd

Quarantaine versus isolatie: wat is het verschil en waarom is dat belangrijk?

Quarantaine en isolatie: het zijn twee begrippen die opduiken als er sprake is van een besmetting met het nieuwe coronavirus. Twee begrippen ook die heel snel door elkaar gebruikt worden, maar niet helemaal hetzelfde betekenen. Sciensano, het wetenschappelijk instituut voor volksgezondheid, krijgt er veel vragen over. Viroloog Steven Van Gucht zette tijdens de persconferentie over de coronacijfers de puntjes op de i.

Wat is quarantaine?

Als aan iemand gevraagd wordt om in quarantaine te gaan, is dat voor een periode van 14 dagen. Op dat moment is er enkel een vermoeden dat je drager van het virus bent, je bent (nog) niet ziek. Je had bijvoorbeeld nauw contact met iemand die positief getest heeft, was in een gebied met hoge viruscirculatie ("rode zone"), of in een oranje zone, waar je deelnam aan "risicovolle activiteiten" zoals familiebezoeken of het nachtleven.

Je bent dus (nog) niet ziek en vertoont (nog) geen symptomen, maar het is mogelijk dat het virus in je lichaam zit en dat je dus nog ziek zal worden. Die zogenoemde incubatieperiode duurt 14 dagen, dat verklaart ook de duur van de quarantaine.

Een test in het begin van de quarantaine is meestal negatief omdat er dan nog niet veel virus in het lichaam zit, nog te weinig om aantoonbaar te zijn in een test. Pas als het virus zich vermeerdert, kan dat opgespoord worden. Een tweede test kan ongeveer 9 dagen na de laatste blootstelling. Is die test ook negatief, is het heel onwaarschijnlijk dat het virus nog zal doorbreken. Je mag de quarantaine na twee negatieve testen vroegtijdig stopzetten.

Als je na 14 dagen nog geen symptomen vertoont, is de kans heel klein dat je nog ziek zal worden. Een tweede test aan het einde van de quarantaine is in principe niet nodig, maar bij mensen in de zorg bijvoorbeeld kan dat wel om zeker te zijn dat ze absoluut virusvrij weer aan het werk gaan.

Wat is isolatie?

Als je gevraagd wordt om in isolatie te gaan, is dat voor een periode van minstens 7 dagen. Dat gebeurt als je ziek bent of een positieve test hebt afgelegd. Vanaf het moment dat de symptomen doorbreken, blijf je niet langer dan 7 dagen besmettelijk. Dat verklaart de duur van de isolatie.  

Welke maatregelen neem je als je in quarantaine zit?

Je bent het meeste besmettelijk enkele dagen voor de symptomen uitbreken, op het moment dus dat je nog niet weet dat je ziek bent. In de dagen voordien kan je dus onbewust en ongewild andere mensen in je omgeving besmetten. Daarom is het belangrijk om de quarantaine goed na te leven, beklemtoont Steven Van Gucht. Wat houdt dat in?

 • Zonder je zoveel mogelijk af, ga niet buitenshuis werken (telewerk kan wel), ga niet naar school
 • Vermijd nauw contact met je huisgenoten, in het bijzonder oudere mensen of mensen met een zwakke gezondheid
 • In de mate van het mogelijke: slaap apart, gebruik een apart toilet en een aparte badkamer
 • Deel nooit voorwerpen met je huisgenoten (bestek, bekers, glazen, handdoeken...) en was regelmatig je handen
 • Nodig geen familie of vrienden uit voor bezoek
 • Je mag je buitenshuis verplaatsen voor strikt noodzakelijke dingen zoals boodschappen doen, geneesmiddelen kopen of naar de dokter gaan. Hou dan altijd een ruime afstand van anderen en draag een mondmasker. Laat indien mogelijk andere mensen boodschappen in jouw plaats doen
 • Begin je symptomen te vertonen, neem onmiddellijk contact op met je huisarts, die zal beslissen of een test noodzakelijk is

Welke maatregelen neem je als je in isolatie zit?

De maatregelen voor als je in isolatie zit, verschillen niet veel van de maatregelen voor als je in quarantaine zit. Wat komt erbij?

 • Draag thuis een mondmasker om je huisgenoten te beschermen
 • Verblijf zoveel mogelijk in een aparte kamer die je goed verlucht, zodat het virus er zich niet kan opbouwen
 • Vraag hulp aan anderen voor je boodschappen
 • Je kan zelf contact opnemen met het callcenter voor contactonderzoek, maar je hoeft daarop niet te wachten. "Het getuigt van respect en naastenliefde om mensen uit je omgeving zelf al op de hoogte te brengen."

"Wacht niet op de resultaten van een test"

"Je bent het meest besmettelijk vlak voor de symptomen beginnen, wacht dus niet op de resultaten van een test om maatregelen te nemen", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Elk uur en elke dag telt in de race tegen het virus."

Meest gelezen