Justin Paget Photography Ltd

Quarantaine versus isolatie: wat is het verschil en welke maatregelen horen erbij?

Quarantaine en isolatie: het zijn twee begrippen die aangehaald worden als er sprake is van een besmetting met het nieuwe coronavirus. Zoals nu in Kontich en Edegem, waar in twee scholen de meer besmettelijke Britse variant van het virus is opgedoken. De twee begrippen worden heel snel door elkaar gebruikt, maar betekenen niet helemaal hetzelfde. Hieronder leggen we het verschil uit, met de hulp van viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

Wat is quarantaine?

Als aan iemand gevraagd wordt om in quarantaine te gaan, is dat voor een periode van minstens 7 dagen. Op dat moment is er enkel een vermoeden dat je drager van het virus bent, je bent (nog) niet ziek. Je had bijvoorbeeld nauw contact met iemand die positief getest heeft (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand), of was in een gebied met hoge viruscirculatie (een zogenoemde "rode zone").

Je bent dus (nog) niet ziek en vertoont (nog) geen symptomen, maar het is mogelijk dat het virus in je lichaam zit en dat je dus nog ziek zal worden. Daarom moet je in quarantaine, je thuis afzonderen, om te voorkomen dat je anderen zou besmetten. Want als het virus in je lichaam zit, kun je het overdragen, ook al word je zelf niet ziek. 

Tijdens de quarantaine blijf je dus minstens 7 dagen thuis. Op de eerste en de zevende dag van de quarantaine word je getest.  Als je op dag 7 negatief test, dan mag je uit quarantaine. Je moet dan wel nog 7 dagen extra waakzaam blijven. Als je op dag 7 positief test, dan ga je nog eens 7 dagen in isolatie (zie verder). Dat is ook zo als je op dag 1 positief test.   

Een test in het begin van de quarantaine is meestal negatief omdat er dan nog niet veel virus in het lichaam zit, nog te weinig om aantoonbaar te zijn in een test. Pas als het virus zich vermeerdert, kan dat opgespoord worden. Dat is de reden waarom er  een tweede test volgt op dag 7. Is die test ook negatief, is het heel onwaarschijnlijk dat het virus nog zal doorbreken. Daarom mag je uit quarantaine.

Wat is isolatie?

Als je gevraagd wordt om in isolatie te gaan, is dat voor een periode van minstens 7 dagen. Dat gebeurt als je ziek bent of een positieve test hebt afgelegd. Vanaf het moment dat de symptomen doorbreken, blijf je niet langer dan 7 dagen besmettelijk. Dat verklaart de duur van de isolatie.  

Welke maatregelen neem je als je in quarantaine zit?

Je bent het meeste besmettelijk enkele dagen voor de symptomen uitbreken, op het moment dus dat je nog niet weet dat je ziek bent. In de dagen voordien kan je dus onbewust en ongewild andere mensen in je omgeving besmetten. Daarom is het belangrijk om de quarantaine goed na te leven, beklemtoont Steven Van Gucht. Wat houdt dat in?

 • Draag altijd een mondmasker dat ook de neus bedekt
 • Meet 2 keer per dag je temperatuur
 • Zonder je zoveel mogelijk af, ga niet buitenshuis werken (telewerk kan wel), ga niet naar school
 • Vermijd nauw contact met je huisgenoten, in het bijzonder oudere mensen of mensen met een zwakke gezondheid
 • In de mate van het mogelijke: slaap apart, gebruik een apart toilet en een aparte badkamer
 • Zet de ramen open
 • Poets elke dag wat je veel aanraakt (bijvoorbeeld deurklinken, kranen, lichtschakelaars..) 
 • Deel nooit voorwerpen met je huisgenoten (bestek, bekers, glazen, handdoeken...) en was regelmatig je handen
 • Nodig geen familie of vrienden uit voor bezoek
 • Je mag je buitenshuis verplaatsen voor strikt noodzakelijke dingen zoals boodschappen doen, geneesmiddelen kopen of naar de dokter gaan. Hou dan altijd een ruime afstand van anderen en draag een mondmasker. Laat indien mogelijk andere mensen boodschappen in jouw plaats doen
 • Begin je symptomen te vertonen, neem onmiddellijk contact op met je huisarts, die zal beslissen of een test noodzakelijk is

Welke maatregelen neem je als je in isolatie zit?

De maatregelen voor als je in isolatie zit, verschillen niet veel van de maatregelen voor als je in quarantaine zit. Wat komt erbij?

 • Verblijf zoveel mogelijk in een aparte kamer die je goed verlucht, zodat het virus er zich niet kan opbouwen
 • Vraag hulp aan anderen voor je boodschappen
 • Je kan zelf contact opnemen met het callcenter voor contactonderzoek, maar je hoeft daarop niet te wachten. "Het getuigt van respect en naastenliefde om mensen uit je omgeving zelf al op de hoogte te brengen."

"Wacht niet op de resultaten van een test"

"Je bent het meest besmettelijk vlak voor de symptomen beginnen, wacht dus niet op de resultaten van een test om maatregelen te nemen", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Elk uur en elke dag telt in de race tegen het virus."

Herbekijk ook de journaalreportage over de boetes op het niet-naleven van de regels:

Videospeler inladen...

Meest gelezen