54,4 graden Celsius gemeten in Death Valley, mogelijk hoogste temperatuur ooit

In Death Valley, in de Amerikaanse staat Californië, is een officiële temperatuur van 130 graden Fahrenheit gemeten, omgerekend 54,44 graden Celsius. Het is een van de hoogste temperaturen die ooit op aarde zijn gemeten en mogelijk zelfs een record. Het zuidwesten van de VS gaat gebukt onder een bijzonder zware hittegolf. 

De piek werd gisteren om 15.41 uur (lokale tijd) opgetekend in Furnace Creek in Death Valley, meldt de Amerikaanse National Weather Service. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zegt dat het er vooralsnog uitziet dat de meting klopt, maar het moet nog nader onderzocht worden of het helemaal klopt. Voor speciale records is zo'n dubbel-check de gebruikelijke procedure. 

Caroline Rohe, een beheerder van het nationaal park Death Valley, toont op een selfie zelfs aan dat er een (niet-officiële) temperatuur van 56 graden Celsius werd gemeten. (De laatste 3 van het Fahrenheit-getal is er kennelijk zelfs door bezweken; lees voort onder de foto.)

Volgens het Amerikaanse weerinstituut is de 54,4 graden sowieso de hoogste temperatuur die in augustus in de Amerikaanse woestijn is voorgekomen. In juli 2013 had het kwik er al eens 54 graden Celsius gehaald. (Lees voort onder het Twitterbericht.)

Heetste plek

Death Valley is de laagste, heetste en droogste plek van Amerika. Furnace Creek, waar de temperatuur gemeten wordt, ligt ongeveer 58 meter onder zeeniveau. Bovendien heerst er een intense hittegolf in de hele regio. (Lees voort onder de kaart.)

De hoogste temperatuur op aarde werd eerder ook in Death Valley gemeten. Dat was in 1913 toen het op 10 juli 56,7 graden werd. Maar de betrouwbaarheid van die oude metingen wordt tegenwoordig in twijfel getrokken. De piek die 107 jaar geleden in Death Valley werd gemeten, werd toen niet bevestigd door waarnemingen uit naburige regio's. Die toonden tijdens de week waarin het 'record' viel, waarden die 8 Fahrenheit boven normaal lagen, terwijl het in Death Valley om 18 Fahrenheit ging. 

Eerder is al een meting in Libië van 57,8 graden uit 1922 uit de boeken geschrapt die daar 90 jaar als record in had gestaan.

Sommige klimaatdeskundigen zijn daarom van mening dat de 54 graden die in 2013 in Death Valley en in 2016 en 2017 in Koeweit en Pakistan is gemeten de hoogste temperatuur ooit moet zijn. Als zij gelijk hebben, betekent dit dat gisteren een nieuw record is gevestigd.

Lokale records in Phoenix en Los Angeles

Het hele zuidwesten van de VS gaat al een tijd gebukt onder een intense hittegolf. Die zou nog tot maandag en dinsdag voortduren, en daarna wat afzwakken. In Phoenix, Arizona, zouden ze dit jaar binnenkort aan 44 dagen komen waarin het minstens 110 graden Fahrenheit werd (43,3 Celsius).  Dat is een absoluut record. Ook in Los Angeles is het erg heet: in de wijk Woodland Hills zijn temperaturen opgemeten van 44,4 graden Celsius, ruim boven de 42,2 graden van 1977.  

De hittegolf lokt veel mensen naar zee, wat niet ideaal is in tijden van corona, en er zijn hevige bosbranden. De hittegolf zorgt ook voor een enorme druk op het elektriciteitsnet. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen