Brusselse politiechef na beelden van tumult tijdens arrestatie: "We willen meer onze kant van het verhaal kunnen tonen"

Politievakbond VSOA heeft videobeelden op zijn Twitteraccount geplaatst van het tumult dat is ontstaan tijdens een arrestatie vrijdagavond in Schaarbeek. Een 17-jarige verwondde er toen twee agenten, maar volgens de vakbond ging het om "meer dan een opstootje". In Terzake pleitte een Brussele korpschef ervoor dat de politie ook haar kant van het verhaal kan tonen. 

Politie en parket deelden zaterdag al mee dat de betrokkene zich verzette toen zijn identiteit werd gecontroleerd, nadat hij eerst een politiepatrouille had uitgedaagd. Hij stelde zich agressief op en riep omstaanders op om hem te helpen. Uiteindelijk kon de politie hem arresteren, maar twee agenten raakten daarbij gewond.

VSOA Politie heeft nu dus beelden van die arrestatie online geplaatst. Daarop is inderdaad te zien hoe een man van de politie wegloopt, terwijl heel wat omstaanders staan toe te kijken. "De collega's werden omsingeld door tientallen andere gasten. Een agent zou tijdens de feiten ook met een mes in zijn kogelwerende vest gestoken zijn, maar dat laat ik aan de politiezone over om te bevestigen", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.

"Na de rellen in Anderlecht van enkele maanden geleden hebben we gezegd dat we voortaan de videobeelden zouden gaan delen. Want dit is meer dan een opstootje, onze mensen werden omsingeld", zegt Houssin.

Niet iedereen is het eens met de demarche van de liberale politiebond. Sommige juristen vinden het onaanvaardbaar dat de beelden van de rellen zomaar op het internet gegooid worden,  vooral omdat er minderjarigen bij betrokken zijn.  

Korpschef Jurgen De Landsheer van de Brusselse politiezone Zuid - waar de gevoelige gemeente Anderlecht onder valt - begrijpt de actie van de politievakbond wel, want de politie heeft volgens hem weinig mogelijkheden om haar kant van het verhaal te doen.  Dat zei hij in Terzake: "Omdat wij gehouden zijn aan het beroepsgeheim, en ook gehouden aan het geheim van het onderzoek.  Ik begrijp dat ten zeerste, maar we zouden eigenlijk meer onze kant van het verhaal willen laten zien."

Korpschef Jurgen De Landsheer was te gast in de studio van "Terzake". Bekijk hieronder het gesprek: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen