"Wa is da me die kiezel": Lierenaar strijdt tegen kiezels in voortuinen

Een medewerker van Natuurpunt uit Lier heeft een humoristisch filmpje gemaakt om aan te kaarten dat er te veel voortuinen zijn die vol kiezels liggen. Het filmpje is al duizenden keren gedeeld op Facebook. "Het gaat niet enkel om het uitzicht, kiezeltuinen helpen bijvoorbeeld ook niet om de hittegolven te temperen, integendeel", zegt Wim Veraghtert, de maker van het filmpje.

"Ik merkte tijdens mijn fietstochten op dat er opvallend veel voortuinen vol kiezels liggen", vertelt Wim Veraghtert, een medewerker van Natuurpunt uit Lier bij Radio 2 Antwerpen. "Ik heb het dan niet over functionele kiezels, zoals op een oprit, maar echt over kiezelvlaktes." 

Wim besloot om er een filmpje over te maken en het op Facebook te delen. Met een Kempisch accent geeft hij op een humoristische manier commentaar op de kiezeltuinen. "Den Belg is blijkbaar ni alleen gebore me nen baksteen in z'n maag, ma ook me ne witte kiezel. Wa is da me die kiezel?", klinkt het. "Ik wilde niet de groene jongen zijn die met het vingertje wijst, daarom dat ik het wat ludiek heb aangepakt."

"Kiezels helpen niet bij hitte, integendeel"

De kiezeltuinen zijn nochtans niet enkel om mee te lachen. "Het gaat niet alleen over het uitzicht, zo'n kiezeltuin is ook niet goed voor de biodiversiteit en het klimaat", zegt Veraghtert. "In zo'n tuin is geen leven. Je hebt bloemen en planten nodig om bijvoorbeeld bijen en vlinders aan te trekken. De kiezels helpen ook niet bij hittegolven, integendeel."

Verbod in Duitsland

In Duitsland zijn er nog veel meer kiezeltuinen en in één van de deelstaten zijn ze zelfs verboden. "Zo ver moet het voor mij niet gaan", zegt Veraghtert. "Ik had ook nooit verwacht dat er zo veel reactie zou komen op mijn filmpje. Ik wilde enkel een beetje sensibiliseren."

Meest gelezen