Videospeler inladen...

Zomer zonder Pukkelpop voor vrijwilliger Leon (59): "Geen festival betekent kwart minder budget voor onze basketbalclub"

De zomer van 2020 wordt een zomer zonder festivals, want door de coronacrisis zijn massa-evenementen met duizenden bezoekers niet mogelijk. VRT NWS trekt daarom naar lege festivalterreinen met 5 mensen voor wie een zomer zonder hun favoriete festival een streep door de rekening is. Leon Lambrichts (59) is bestuurslid bij de basketbalclub in Maasmechelen. Hij is al 10 jaar op een van de Pukkelpop-campings te vinden, waar hij samen met tientallen vrijwilligers een centje bijverdient voor zijn vereniging. Een jaar zonder Pukkelpop betekent voor zijn basketbalclub, en veel andere sportclubs en jeugdbewegingen, een gat in de begroting. "Tijdens dat festivalweekend kunnen we met 100 vrijwilligers tot 8.000 euro verdienen", aldus Leon. 

Bekijk hier de reportage met Leon op de lege festivalweide in Kiewit:

Videospeler inladen...

Festivalvrijwilligers verdienen geld: hoe zit dat?

De festivalzomer is een periode waar niet enkel muziekliefhebbers naar uitkijken, maar ook veel verenigingen in de buurt van een van de grote festivals. Want geen festival zonder vrijwilligers, en die zoeken organisaties vaak in het verenigingsleven.

Tientallen jeugdbewegingen en sportverengingen sturen helpers om gedurende enkele dagen een camping of parking uit te baten, de togen of eetkraampjes te bemannen of het festivalterrein proper te houden. Vrijwilligers krijgen toegang tot het festival, vaak ook wat eet- en drankbonnetjes, en een vrijwilligersvergoeding van maximum 34,71€ per dag. Dat is het officiële maximumforfait. Dat bedrag verdienen ze niet voor zichzelf, maar wel voor de vereniging of vzw waarvoor ze de handen uit de mouwen steken. Even "vakantiejobben" op een festival: dat kan dus niet.

Pukkelpop zet elke festivaldag tussen de 4.500 en 5.000 vrijwilligers in, waarvan een kleine 1.800 mensen om het terrein proper te houden. "Een vrijwilliger komt niet voor zichzelf werken op Pukkelpop, maar doet dat om geld in het laatje te brengen voor zijn vereniging. Wij volgen daar de wettelijke regeling: hoe verenigingen die opbrengst intern verdelen kiezen ze natuurlijk zelf", aldus Pukkelpop.

Vrijwilligerswerk doen op een festival: mensen vinden dat superleuk, maar organisaties maken er misbruik van want het is eigenlijk geen vrijwilligerswerk.

Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk is niet gelukkig met de manier waarop grote festivalorganisatoren structureel een beroep doen op vrijwilligers. Ze waarschuwen daar ook voor op hun website. "We begrijpen dat mensen een centje willen bijverdienen voor hun vereniging, maar als ze dat doen voor een organisatie met commerciële doeleinden: dan wringt dat toch. Wat dit is eigenlijk geen vrijwilligerswerk: festivals kunnen perfect tijdelijke werkkrachten of jobstudenten inschakelen", zegt Eva Hambach.

"Mensen doen dat natuurlijk supergraag, en kunnen zo gratis een groot festival meepikken. Daar maken grote festivals wel eens misbruik van: organisaties met een winstoogmerk mogen niet zomaar vrijwilligers inschakelen. Enkel vzw's, (vereniging zonder winstoogmerk, red.) kunnen dat, omdat zij zich in principe belangeloos voor iets inzetten zonder winst te willen maken. Soms wordt er dus een vzw specifiek voor het vrijwilligerswerk opgericht door een festivalorganisator", legt Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk uit.

"Grote festivals verzekeren vaak hun vrijwilligers niet zelf, daarvoor rekenen ze op de verenigingen die de mensen aanbieden. Die komen dan voor een gratis vrijwilligersverzekering bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk aankloppen, maar dat creëert een vals gevoel van veiligheid", zegt ze. "Daarom accepteren we dat niet, omdat enkel de vrijwilliger in dat geval is verzekerd, maar de organisatie waarvoor die geld gaat verdienen op het festival niet, met alle gevolgen van dien als er iets gebeurt. Want de vzw die het vrijwilligerswerk regelt op een festival die gaat een verbintenis aan met die organisaties."

Meest gelezen