BELGA

40% minder verkocht tijdens solden dan vorig jaar: “Maak samen shoppen weer mogelijk”

Sinds de start van de solden begin augustus is er 40 procent minder verkocht in vergelijking met vorig jaar. Volgens de modesector hebben de coronamaatregelen daar iets mee te maken. Zij hoopt dat de Nationale veiligheidsraad van komende donderdag het opnieuw mogelijk maakt om samen te gaan winkelen.

Door het coronavirus waren de winkels een tijdlang gesloten. Daarom werd beslist om de traditionele solden van begin juli uit te stellen naar augustus. Ondertussen zijn die solden al bijna drie weken bezig en het gaat niet goed. Volgens de modesector verkochten de handelaars tot nu toe 40 procent minder dan vorig jaar.

Volgens de modesector hebben de coronamaatregelen daar iets mee te maken. Mensen moeten bijvoorbeeld verplicht alleen winkelen of in het gezelschap van één minderjarige en de tijd is beperkt tot een half uur per winkel.

Deze maatregelen snijden in onze omzet. Je ziet het aan de winkelstraten. Ze zijn leeg. Er heerst geen leuke shopsfeer meer

Inge, Boetiek Kai in Nationalestraat Antwerpen

Ook in de Nationalestraat in Antwerpen merken ze dat de solden stroever verlopen dan anders. “Normaal komen hier moeders en dochters samen winkelen, omdat de ene advies nodig heeft over de juiste kleur handtas”, zegt Inge van boetiek Kai waar ze handtassen en juwelen verkoopt. “Of vrouwen komen hier al eens met hun partner, omdat ze een cadeautje uitkiezen. Alleen beslissen is vaak niet gemakkelijk.”

Donderdag zit de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. De modesector vraagt nu aan de overheid om samen shoppen weer mogelijk te maken. Ook Inge van boetiek Kai vindt dat een goed idee. “Deze maatregelen snijden in onze omzet. Je ziet het aan de winkelstraten. Ze zijn leeg. Er heerst geen leuke shopsfeer meer.”

Meest gelezen