AFP or licensors

Cultuursector na overleg met kabinet-Jambon (N-VA): "Minister heeft erkend dat wij coronaproof kunnen werken"

Vanmiddag heeft de cultuursector overlegd met het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) over de noodtoestand in de sector. Cultuurhuizen en concertzalen willen graag heropstarten, maar de strenge coronamaatregelen maken dit zo goed als onmogelijk. De minister erkent dat er dringend nood is aan perspectief. In een persmededeling die na het overleg werd verspreid, benadrukt hij dat de sector professioneel is en elke dag bewijst dat ze in staat is om veilig te werken in tijden van corona. 

Hoewel het overleg nog geen concrete toezeggingen heeft opgeleverd, voelt de cultuursector zich toch gehoord. "De minister heeft erkend dat onze sector coronaproof kan werken op het terrein. Het is belangrijk dat het publiek dat hoort en weet", zegt muzikant Tom Kestens die het overleg bijwoonde. 

"In de komende uren gaan wij samen met de experten en virologen die de regering adviseren op zoek naar de juiste adviezen voor de Nationale Veiligheidsraad van donderdag." Op die Veiligheidsraad zal de premier opnieuw een stand van zaken geven rond de aanpak van de coronacrisis in ons land en eventueel nieuwe maatregelen aankondigen.   

De cultuursector verkeert in nood. Vandaag werd dit opnieuw duidelijk nu de Antwerpse concertzaal De Roma aankondigde dat ze tot het einde van dit jaar dichtblijft. Concerten en voorstellingen organiseren voor een publiek van 100 mensen, het is niet leefbaar. 

 

Tom Kestens was te gast in de studio van "Terzake". Bekijk hieronder het gesprek en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We willen dat het publiek berekend wordt op basis van de capaciteit van een zaal.

Tom Kestens, muzikant
Concertzaal De Roma in Borgerhout (Antwerpen) kondigde aan dat ze tot eind dit jaar gesloten blijft. Mensen hebben al bloemen en rouwkaartjes aan de poort gehangen.

De sector wil dat de maatregelen herbekeken worden. “We moeten afstappen van die generieke cijfers”, zegt muzikant Tom Kestens. “We willen dat het publiek berekend wordt op basis van de capaciteit van een zaal.” 

Nu mogen maximaal 200 mensen in de buitenlucht een culturele voorstelling bijwonen en 100 mensen in een zaal. Maar de cultuursector vraagt om meer publiek te mogen toelaten in grotere zalen, zolang de anderhalve meter afstand tussen de toeschouwers kan worden gegarandeerd. 

Er moet zo snel mogelijk gehandeld worden.

Stany Crets, acteur

“We kunnen het publiek veilig ontvangen, we kunnen de artiesten veilig aan het werk zetten”, zegt Leen Laconte van OKO (Overleg Kunstenorganisaties). Ze betreurt dat gouverneurs en burgemeesters de afgelopen weken culturele evementen geschrapt hebben, terwijl die aan alle voorwaarden voldeden. "Wij willen met hen in overleg treden om te tonen dat het ook veilig kan", zegt Laconte. 

"Als je in december een voorstelling wil spelen, moet je daar bij wijze van spreken nu al aan beginnen", zegt acteur Stany Crets die ook actief is in de musicalsector. "Wij moeten tickets kunnen verkopen, wij moeten decors en kostuums bestellen. Er moet zo snel mogelijk gehandeld worden. Er zijn mensen die langzaamaan aan de bedelstaf geraken als het zo nog een tijdje blijft duren."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de sluiting van De Roma en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De cultuursector heeft zich sinds begin deze maand verenigd in een crisiscel. Die spreekt zowel voor de gesubsidieerde sector als de commerciële spelers. De sector wil niet alleen kunnen spelen voor meer publiek, maar vraagt ook dat de steunmaatregelen zeker nog verlengd worden tot volgende zomer. Ze vraagt ook dat de regering nadenkt over een relanceplan, om de sector na de coronacrisis een nieuwe adem te geven. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen