Diestse binnenstad wordt fietszone: "Veel duidelijker én veiliger"

De binnenstad van Diest wordt één volledige fietszone, fietsers zullen er voorrang hebben. "Dat moet de binnenstad veiliger maken en het is ook duidelijker voor iedereen", zegt burgemeester Christophe De Graef. De fietszone geldt vanaf zondag 20 september, niet toevallig Autovrije Zondag. 

De Demerstraat en Visserstraat in Diest waren eerder al omgevormd tot fietsstraten en na een positieve evaluatie heeft het stadsbestuur nu beslist om het volledige stadscentrum om te vormen tot een fietszone. In een fietszone mogen fietsers de hele rijweg gebruiken, auto's en motors moeten achter de fietsers blijven en mogen niet inhalen. Bovendien mag er overal maar maximaal 30 kilometer per uur gereden worden. 

Fietsers hebben voorrang, maar de auto blijft welkom
Christophe De Graef

Het invoeren van de fietszone biedt heel wat voordelen, vindt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest): “De aanpassing naar één zone maakt het meteen duidelijk voor alle weggebruikers. We hebben in Diest heel wat fietsers in onze binnenstad, mede door de vele scholen. Dankzij de fietszone kunnen zij zich nu veiliger en aangenamer verplaatsen. Bovendien blijft de auto nog steeds welkom maar als gast.”

Fietsersbond enthousiast

De Fietsersbond van Diest reageert alvast enthousiast op de invoering van de fietszone, dat zegt voorzitter Jos Wouters: “Dankzij de fietszone krijgen de fietsers in Diest meer ruimte en dat is nodig. De auto zal wat meer respect moeten hebben voor de fiets, en zal iets meer tijd moeten maken om in het centrum van Diest te geraken. Samen met de stad willen we ook nog zoeken naar oplossingen voor de knelpunten die er nog zijn, zodat nog meer mensen kunnen overtuigd worden om de fiets te nemen voor hun korte verplaatsingen."

Autovrije Zondag

De lancering van de fietszone start op zondag 20 september 2020, niet toevallig ook Autovrije Zondag. Het is het begin van een brede communicatiecampagne waarbij de wijkpolitie wordt ingezet om te sensibiliseren. Ook de nodige verkeerssignalisatie en markeringen worden tegen dan voorbereid. De realisatie maakt deel uit van het meerjarenplan (2020-2025) om van Diest een vlot en duurzaam mobiliteitsknooppunt voor alle weggebruikers te maken.

Meest gelezen