Verbouwen met de Planckaerts, dwars door Vlaanderen met Waes, en "hup Holland hup": dit zie je dit najaar bij Eén

Televisiezender Eén pakt dit najaar uit met een mix van nieuwe programma’s, het vervolg van succestitels en enkele jubileumuitzendingen. Tom Waes, Dieter Coppens, Arnout Hauben, Philippe Geubels, Saartje Vandendriessche, Siska Schoeters: ze keren vanaf maandag 31 augustus allemaal terug op Eén. Daarnaast viert "Dagelijkse kost" zijn 10e verjaardag, is "Thuis" al een kwarteeuw te zien op televisie en komt er een speciale kerstaflevering van "FC De Kampioenen".

De voorbije maanden was het voor televisiemakers vaak improviseren geblazen door – u raadt het al – de coronacrisis. Intussen wordt er bijvoorbeeld op de set van “Thuis” al enkele maanden coronaproof gedraaid, en zijn andere programma’s in een licht andere vorm toch ingeblikt geraakt. "Tijdens de coronacrisis hebben we gezien dat mensen meer dan ooit zowel op zoek zijn naar informatie als naar ontspanning", zo verklaart Eén-netmanager Olivier Goris het aanbod van de komende maanden.

Kijkers hebben meer dan ooit nood aan een mix van degelijke informatie en ontspanning.

Olivier Goris, netmanager

Aan de opeenvolging van “Dagelijkse kost”, “Blokken”, “Het journaal”, “Iedereen beroemd” (met nieuwe rubrieken) en “Thuis” wordt niet geraakt. Zondag blijft fictieavond, al komt daar een realityprogramma bij. Vanaf maandag 31 augustus ziet de week er zo uit:

 • Op maandag stapt Arnout Hauben het Grote Routepad 129 van Brugge naar Aarlen af, voor “Dwars door België”. Tijdens de lockdown was die wandeling al te volgen via de online kanalen van Eén. "Een corona-aanpassing, want eigenlijk ging Arnout na de Noordzee de Middellandse Zee beter leren kennen", zegt Eén-netmanager Olivier Goris.
 • Elke dinsdag nodigt Siska Schoeters in het tweede seizoen van “Durf te vragen” opnieuw een groep mensen uit waar we stiekem veel vragen over hebben, die we niet zelf in hun gezicht durven stellen.
 • Woensdag loopt journaalanker en justitiejournaliste Fatma Taspinar mee met “De cel vermiste personen”. De cel bestaat op 4 september precies 25 jaar en werd opgericht ten tijde van de zaak Dutroux. Ze hebben nog nooit zo lang en van zo dichtbij een cameraploeg toegelaten.
 • Donderdagavond gaat Saartje Vandendriessche opnieuw recht “Op de man af”. Ze neemt het tijdens dit tweede seizoen op tegen acht bekende mannen in een sportieve uitdaging van hun keuze.
 • Zondagavond volgen we het reilen en zeilen van de familie Planckaert, die hun eigen gastenverblijf wil openen in Frankrijk. Maar er is nog behoorlijk wat werk aan het kasteel dat ze gekocht hebben. De ups-and-downs tijdens dat verbouwavontuur krijgen we te zien in “Château Planckaert”.  "Een feelgood programma voor de hele familie, en daarom perfect op zondagavond", aldus Eén-netmanager Olivier Goris.
 • Daarna is op zondagavond de serie “Undercover” met Tom Waes aan zijn tweede seizoen toe. Als undercoveragent Bob Lemmens verlegt Waes zijn actieterrein van een camping naar de country- en westernmanege van de broers Berger: het decor van een illegale wapenhandel, zo blijkt.
 • Karl Vannieuwkerke volgt het reilen en zeilen in de Ronde van Frankrijk voor “Vive le vélo” vanaf zaterdag 29 augustus. Nadien keert Danira Boukhriss terug met de talkshow “Vandaag”.

Bekijk hier een voorsmaakje van het najaar bij Eén:

Nieuwigheden later dit najaar

Comedians Philippe Geubels en Kamal Kharmach zijn allebei te zien in een nieuwe omgeving. Voor “Geubels en de Hollanders” lacht Philippe met onze noorderburen en hun gewoontes. Samen met Erik Van Looy waagt hij zich aan Nederlandse bezigheden zoals kamperen (zie onderstaande foto). "Het principe is hetzelfde als van het programma "Geubels en de Belgen: stand-up comedy op een podium in combinatie met reportages", zegt Eén-netmanager Olivier Goris. Het programma is gemaakt voor de Nederlandse zender RTL, maar wordt ook uitgezonden op Eén.

Kamal Kharmach helpt vanaf woensdag 30 september zes Vlaamse ondernemingen in nood voor het programma “Andermans zaken”. Kharmach is vooral bekend van zijn stand-up comedy, maar met Donutello stampte hij ook zijn eigen zaak uit de grond, die hij intussen verkocht heeft. En hij is ook docent bedrijfseconomie.

Journaalanker Wim De Vilder verlaat zijn vertrouwde nieuwsstudio en confronteert bekende gezichten met uitspraken uit het verleden, in “Over 5 jaar”. In 2015 interviewde hij acht bekende Vlamingen die op dat moment in hun vakgebied in de belangstelling stonden. Die interviews worden nu pas bovengehaald. Hoe zou de wereld er volgens hen uitzien in 2020? En zou er iemand een dodelijke pandemie hebben voorspeld?

Fictieliefhebbers kunnen uitkijken naar de nieuwe misdaadreeks “Black-out”. Na de sabotage van een kerncentrale gaat het licht uit in België. Op hetzelfde moment wordt de dochter van de eerste minister ontvoerd. De boodschap is duidelijk: gaat het licht terug aan, dan zal het meisje sterven.

Bekijk hier de trailer van "Black-out":

Wegens succes verlengd

 • Dieter Coppens gaat opnieuw “Down the road”. Deze keer is Lapland de bestemming. Zijn reisgezellen zijn de deelnemers uit het eerste seizoen van het programma. Naast reisbegeleider Saar stappen Pieter, Lore, Hélène, Kevin, Martijn en Lisa mee op het vliegtuig, en dat als hechte vriendengroep en niet langer als nobele onbekenden voor elkaar. "Het programma is vlak voor de coronacrisis opgenomen: de ploeg is met een van de laatste vliegtuigen uit Lapland teruggekeerd", klinkt het.
 • Eric Goens sluit enkele bekende gezichten opnieuw 24 uur lang op in “Het huis”, voor een confrontatie met zichzelf in de kinderkamer, de gevreesde sportkamer en de intieme boomhut. Vier gasten zijn al bekend: zanger Mathieu Terryn van Bazart, komiek Jacques Vermeire, ex-atlete en televisiegezicht Élodie Ouédraogo en zanger André Hazes.
 • Annemie Struyf trekt na de zuiderse temperaturen in Frankrijk en Spanje een jaar door Noorwegen, op bezoek bij landgenoten die in “Het Hoge Noorden” een nieuw leven willen opbouwen.
 • In “Reizen Waes: Vlaanderen” zoekt Tom Waes het noodgedwongen wat dichter bij huis. Met meer dan 3.000 tips van kijkers op zak gaat hij op avontuur in alle Vlaamse provincies, en Brussel.
 • Reporter Martin Heylen heeft opnieuw bij heel wat voordeuren aangebeld waar hij eerder op bezoek ging als reporter bij “Man bijt hond”, voor het tweede seizoen van “Zelfde deur, 20 jaar later”. Wat doet het leven met een mens, en wat doet een mens met het leven?: dat blijft het uitgangspunt. 
 • Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille gaan in het tweede seizoen van “Factcheckers” door met hun missie: checken of de tsunami aan berichten, weetjes en feiten die we dagelijks over ons heen krijgen, klopt.
 • Romantische zielen kunnen hun hart ophalen aan het tweede seizoen van “First dates”. Maar liefst 7.500 Vlamingen hebben zich ingeschreven en durven het aan om op date te gaan met een onbekende voor het oog van de camera. "Gefilmd in coronatijden: je zal dus mondmaskers zien bij het personeel en de daters, zoals dat nu ook gebruikelijk is in de horeca", zegt Olivier Goris van Eén.
 • Daarnaast blijven "De zevende dag", "De markt" en "Villa politica" op post. Later dit najaar keert reportagemagazine "Pano" terug.

Drie verjaardagen

 • Jeroen Meus leert ons allemaal al 10 jaar “Dagelijkse kost” klaarmaken. In dit seizoen blikt hij terug op de meest memorabele gerechten en momenten. In een nieuw jasje, qua generiek en logo, met daarin een knipoog naar het begin (herinner u het ruitjespatroon en het gefluit in de generiek). En ja: er is opnieuw een nationaal kerstmenu.
 • Fans van “Thuis” hebben door de coronacrisis lang op hun honger gezeten. De laatste aflevering dateert van vrijdag 24 april. Op maandag 31 augustus start het 26e seizoen. Op 23 december 2020 is het exact 25 jaar geleden dat de eerste aflevering werd uitgezonden.
 • En het is ook 30 jaar geleden dat Vlaanderen kon kennismaken met “FC De Kampioenen”. Om dat te vieren, brengt Eén een kerstspecial als eerbetoon aan de recent overleden Johny Voners, die Xavier Waterslaeghers vertolkt in de reeks en films. "Een nieuw verhaal, met archiefbeeld van Johny wordt het. De nieuwe achtdelige reeks van "FC De Kampioenen" is door het overlijden van Johny en de coronacrisis voorlopig niet mogelijk, al sluiten we niets uit voor de toekomst", aldus Eén-netmanager Olivier Goris.

De draad van "Thuis" weer oppikken? Bekijk hier een samenvatting van het 25e seizoen:

En Canvas?

Ook voor Canvas eindigt de zomervakantie eind augustus. Het kleine broertje van één blijft inzetten op een mix van actuaprogramma's, zoals "Terzake" en "De afspraak", buitenlandse fictie en een uitgebreid aanbod aan documentaires. "Vroeg of laat kijk je naar Canvas: dat is het motto. Dit is geen zender voor iedereen, en dat vinden we prima. Het marktaandeel stijgt lichtjes, maar het is niet waar we krampachtig naar streven."

Canvas is niet per se een zender voor iedereen, en dat is prima. We streven niet krampachtig naar een hoger marktaandeel.

Olivier Goris, netmanager

Blikvangers dit najaar zijn "Filip van België", een vierdelige docureeks over onze koning, "Een zomer als geen andere", waarin reporter Rudi Vranckx het coronavirus achterna reist doorheen Europa, "60 jaar Sportweekend", met een greep uit het rijke sportarchief en "Kutjaar", waarin 6 artiesten gevolgd worden wanneer het coronavirus op de pauzeknop drukt. Onder meer actrice Maaike Neuville, schrijfster Lize Spit en muzikant Zwangere Guy vertellen over de impact van het coronavirus op hun leven en werk.

Canvas-klassiekers "Belpop" en "Alleen Elvis blijft bestaan" zijn allebei aan hun 10e seizoen toe. In de voorlopig laatste aflevering van de talkshow van Thomas Vanderveken is niemand minder dan komiek Stephen Fry te gast. Internationale fictiereeksen om naar uit te kijken zijn "Big little lies 2" en "ZeroZeroZero", een reeks over de wereldwijde drugstrafiek.

Meest gelezen